Navigație cu vele în Marea Neagră La mai puțin de o oră după ieșirea din portul Constanța, așadar din prima zi a...

  Publicat pe 29.08.2018 12:14

  Navigație cu vele în Marea Neagră

  La mai puțin de o oră după ieșirea din portul Constanța, așadar din prima zi a marșului, comandorul Mircea Tarhoaca, comandantul N.S.Mircea a ordonat ridicarea tuturor velelor. Pentru prima dată, cel puțin în ultimii zece ani, Nava Școala Mircea s-a îndreptat din prima zi spre Bosfor navigând doar cu vele.

  O imagine impresionantă a maiestuosului nostru velier cu toate velele albe, de la gabier la rândunică sau de la straiuri la focuri – după cum sunt denumite - umflate de vântul generos al Mării Negre de 4,5 metri pe secundă care făcea ca nava să atingă viteza de peste cinci noduri. Mai bine de șase ore sunetul motorului a dispărut și a fost înlocuit cu clipocitul apei mării care lovea ușor bordajul.

  Chiar daca au fost doar câteva zeci de mile parcurse astfel începutul a fost de bun augur. Desigur, navigația cu vele a fost posibilă și datorită faptului că nava este la al doilea marș de instrucție, are toate velele invergate dar mai ales cadeții români se află la bord de trei săptămâni și se descurcă deja foarte bine în arborada. Marea Neagră nu se dezminte însă, este puțin agitată.

  Citiți mai multe pe: https://goo.gl/g2c4vJ

  Foto Bogdan Dinu

  #ArmataRomâniei #România #mapn #CarieraMilitară #ANMB