Prima femeie ofițer român în misiune în R.D.Congo Undeva în inima Africii, în R.D.Congo, o țară măcinată de aproape...

  Publicat pe 08.08.2015 11:24

  Prima femeie ofițer român în misiune în R.D.Congo

  Undeva în inima Africii, în R.D.Congo, o țară măcinată de aproape două decenii de conflicte armate, la care se adaugă foametea, sărăcia și bolile tropicale, se află în misiune și reprezintă cu cinste drapelul tricolor și Armata Romaniei căpitanul Alina Tucă, prima femeie ofițer român dislocată în misiunea MONUSCO. Alina își desfășoară activitatea într-un team site din satul Manono, regiunea Katanga, unde principalele misiuni ale observatorilor militari sunt de monitorizare a situației de securitate, patrulare în zona de responsabilitate și interacțiunea cu populația.

  “Empatia luminează nevoile noastre profunde, fără a ne permite vreodată să uităm că însăși supraviețuirea noastră depinde de abilitatea de a ne înțelege întru totul unii pe alții și de a ne raspunde reciproc cu sufletul și mintea …Africa este locul unde oamenii au timp să discute. Nu se grăbesc și pun preț pe relațiile interumane. Aici bucuria vine din orice…”, mărturisește într-un mesaj căpitanul Tucă.
  În România, Alina este încadrată la Batalionul 265 Poliție Militară, este pasionată de excursiile montane, atletism și natație, fiind, totodată, un membru activ al grupului Invictus, un grup de militari inimoși care și-a propus să colecteze fonduri pentru a trimite cel puțin un luptator român rănit în teatrele de operații la ediția din anul 2016 a Jocurilor Paralimpice Invictus.
  Armata României participă, în prezent, cu 39 de observatori militari în diferite misiuni ale ONU, dintre care 21 sunt dislocați în R.D. Congo.
  Mult succes tuturor!