ISTORIA ROMÂNIEI Pe 8 septembrie 1944 localitatea Sfântu Gheorghe a devenit primul oraș românesc eliberat din...

  Publicat pe 08.09.2015 11:45

  ISTORIA ROMÂNIEI

  Pe 8 septembrie 1944 localitatea Sfântu Gheorghe a devenit primul oraș românesc eliberat din teritoriul ocupat de Ungaria, în urma celui de-al Doilea Dictat de la Viena, din 30 august 1940.

  Luptele s-au declanșat în dimineața zilei de 7 septembrie 1944 pe direcțiile Sfântu Gheorghe – Malnaş și Ilieni – Coşeni – Beșineu. După ce au înfrânt rezistența trupelor ungare și germane la Ilieni, Coșeni, Sâncrai, etc., marile unități române au ajuns în seara acelei zile la marginea orașului Sfântu Gheorghe.
  Atacul a fost reluat a doua zi dimineața, la ora 6. Acționând dinspre Vâlcele, Divizia 1 Munte a pătruns în oraș pe la Vest și Sud-Vest, compania 1 din Batalionul 2 vânători de munte ajungând la ora 11 în centrul localităţii. Joncţiunea cu unitatea de vânători de munte a fost făcută de către Regimentul 3 Infanterie la ora 14, după ce cucerise gara din localitate.

  Astfel, la 8 septembrie 1944, Sfântu Gheorghe a devenit primul oraș românesc eliberat din teritoriul ocupat de Ungaria, în urma celui de-al Doilea Dictat de la Viena, din 30 august 1940.
  *********
  În această zi, de la ora 14.30, la Sfântu Gheorghe, se desfășoară Ceremonia militară dedicată luptelor pentru eliberarea municipiului, în cadrul căreia militarii voluntari din grupul Invictus vor oferi bravilor veterani de război, în semn de respect și prețuire pentru jertfa și sacrificiul lor, Drapelul Național, simbolic denumit Drapelul Veteranilor.

  Pentru că sacrificiul impune respect!