Oameni dincolo de uniforme Într-una din misiunile executate pe parcursul lunii trecute în aria de responsabilitate a...

  Publicat pe 16.11.2015 19:06

  Oameni dincolo de uniforme

  Într-una din misiunile executate pe parcursul lunii trecute în aria de responsabilitate a Batalionului 811 Infanterie Protecția Forței „Dragonii Transilvani” i-am însoțit pe militarii din cadrul Companiei a 3-a „WOLF”.
  Misiunea la care aceștia participă acum în Teatrul de operații Afganistan, se numește Resolute Support și aceasta constă în patrule îmbarcate şi debarcate pe căile de comunicaţii din aria de operaţii, pentru asigurarea libertăţii de mişcare a forţelor aliate şi civililor, securizarea căilor şi punctelor de acces din baza de dislocare şi nu în ultimul rând, asigurarea reacţiei imediate cu trupe la incidente şi ameninţări din afara sau interiorul bazei.

  Sergent major Cosmin Mureșan, Batalionul 811 Infanterie:
  Azi participăm la o activitate de angajare a liderilor poliției afgane. În această locație executăm un cordon de securitate pentru a menține siguranța în imediata apropiere a locației în care se desfășoară întâlnirea dintre ofițerii noștri și lideri ai poliției din zonă.
  Sunt aici deoarece batalionul meu participă la această misiune și nici un minut nu s-a pus problema să nu particip și eu, nici pentru mine personal și nici pentru familie. Am fost foarte hotărât să vin, am discutat cu familia și nu a fost nicio problemă.

  Caporal Ionuț Lehănceanu, Batalionul 811 Infanterie:
  Sunt în acest batalion de la înființarea lui acum 11 ani.
  Sunt la a treia misiune, a doua în Afganistan după încă una aici și una în Irak. În anul 2010 am mai fost aici, dar în provincia Zabul, iar Afganistanul mi se pare neschimbat. Ca misiune se poate spune că este ceva diferit, deoarece atunci acționam pentru securizarea autostrăzii, acum facem protecția forței. Programul de ieșit în aria de responsabilitate este și acum zilnic dar, nu este în fiecare zi la fel. Durata misiunilor diferă, la fel și momentul zilei, poate fi dimineața, la prânz, seara sau chiar noaptea, în funcție de tipul de misiune.
  Reușim să păstrăm ritmul. Țin legătura cu familia permanent, prin intermediul rețelelor sociale. Sunt căsătorit și am o fetiță care merge la grădiniță. În felul acesta pot vorbi cu ea zilnic, mă vede și o văd. Îmi spune că îi este dor de mine, mă întreabă când merg acasă și se uită pe cer după avionul cu care știe că o să merg. Nu le este ușor, dar toată familia mă susține în ceea ce fac.

  Text : Radu Mureșan

  #România #mapn #ArmataRomâniei #Afganistan