„Misiunea noastră este de protecţia forţei şi de a realiza siguranţa tuturor. Este foc continuu aproape în fiecare zi...

  Publicat pe 20.11.2015 18:11

  „Misiunea noastră este de protecţia forţei şi de a realiza siguranţa tuturor. Este foc continuu aproape în fiecare zi.”

  Înainte să ne începem turul, doi căței simpatici, în cuști bine îngrijite cu urechile ciulite și ochii ațintiți înspre noi – Military Working Dogs. Interesant. Doi civili africani, șefii lor, ne-au explicat cu se ocupă acești doi patrupezi, dresați desigur. Aptitudinile lor, de neînlocuit, ajută la depistarea substanțelor interzise și a explozibililor pe timpul percheziției persoanelor și mașinilor.

  Plutoanele companiei se rotesc la ECP într-un ciclu prestabilit. Astăzi este de strajă subunitatea comandată de sublocotenentul Laurenţiu Chirilă.
  La ora 04.00, dimineaţa, ne trezim. Urmează echiparea, adunarea pentru verificarea înainte de misiune, îmbarcarea în mijlocul de transport şi deplasarea la ECP. După orele de serviciu în ECP, fiecare face ce poate, dacă sunt precizări de făcut, se execută adunări pentru eventuale ordine, alte activităţi în timpul zilei, iar dacă nu, timp la dispoziţie, recreere şi odihnă. Aceasta este a patra săptămână de când ne trezim la patru dimineaţa, altă dată la ora cinci ne culcam. Ne-am obişnuit.

  Legătura socială funcţionează bine. Avem acces la internet şi toată lumea poate discuta acasă, se pot rezolva probleme dacă au nevoie cu diferite aplicaţii.
  Am un copil, dar încă nu sunt căsătorit. Urmează şi nunta, încă nu am stabilit data, dar va fi în viitorul apropiat. Alte planuri deocamdată nu am. Doar vreau să ajung acasă, să-mi văd copilul şi după vor urma şi planurile.

  Majoritatea militarilor vorbesc limba engleză și folosesc termeni specializați, întrucât interacțiunea cu cei care tranzitează punctul de acces în bază este inevitabilă. Ba mai mult câțiva dintre ei au deprins ceva cuvinte și expresii din limba locală, cea pashtună, de altfel necesară comunicării cu localnicii care trec pe aici. Am mers spre poarta de acces, pentru pietoni și vehicule. Sincer, fară să ne spună cineva pe unde să mergem sigur intram prin spații în care în mod cert nu aveam voie. Totul este supravegheat.

  Multe bariere de beton, sârmă ghimpată, semne de circulație, dispozitive de scanat persoane și mașini, indicatoare de tot felul, oameni care îți fac semne și lista poate continua. Caporalul clasa III Daniel Prunean răspunde de accesul civililor în bază, am stat lângă el și am urmărit tot ce face. Este un adevărat algoritm, multe automatisme pe care le folosește pentru ca niciun buzunar să nu rămână neperchiziționat. Actele sunt verificate, câteva priviri cu dus întors între cartea de identitate și individ, două întrebări scurte și gata, se poate intra. Pare simplu, doar pare....

  La poarta de acces pentru mașini nu prea este timp de stat de vorbă. Ca pe bandă, cum spun unii dintre militari. Mașinile vin, se opresc, cei din interior coboară, sunt verificați, acte, discuții, percheziție, bariera coboară de această dată (așa e modelul) și au intrat.
  Plutonier major Narcis Doroftei – comandant grupă
  „Sunt aici din august. Mă simt foarte bine, mai am experienţa misiunii anterioare, parcă sunt aici de un an de zile. Este o misiune foarte importantă, deoarece pe aici trec toate maşinile civile şi militare pe care trebuie să le verificăm înainte să intre, să nu conţină ceva suspect să pună în pericol ceilalţi colegi şi forţele coaliţiei.
  Nu este nimic deosebit pentru mine, îmi practic meseria. Misiunea noastră este de protecţia forţei şi de a realiza siguranţa tuturor. Este foc continuu aproape în fiecare zi, deoarece este o intrare şi o ieşire aproape neântreruptă de vehicule militare şi civile, pe care trebuie să le identificăm, să le verificăm să le scanăm, atât persoanele cât şi maşinile, în fiecare zi.

  Sunt căsătorit şi am doi copii, unul de 14 ani celălalt de 3. Vorbesc cu ei aproape în fiecare zi şi pe internet şi la telefon, atunci când avem nevoie sau simţim nevoia de a vorbi cu ei. Aştept mai la final să vedem cât încape în bagaj, să le cumpăr jucării, dulciuri, un ceas pentru cel mare.

  Mâncarea este ok, este mâncare fast-food. Noi nu avem timp să mergem la masă şi primim masa aici, dar este aceeaşi mâncare pe care o servesc ceilalţi colegi. În timpul liber jucăm şah, table, rummy, se merge la centrul de relaxare unde este biliard, tenis de masă, cărţi, filme, deci sunt multe căi de petrecere a timpului liber.”

  Militarii Companiei a 4-a Hyena și-au început misiunea din Afganistan în luna august a acestui an, iar timpul se scurge repede. Suntem foarte aproape de jumătatea misiunii și toți ne gândim la un singur lucru – să ajungem cu bine acasă. La ECP 5 este o echipă în adevăratul sens al cuvântului, profesionistă și vigilentă. Suntem câteva mii de suflete în Baza Aeriană Kandahar care dormim, facem sport și lucrăm liniștiți pentru că ei ne veghează.

  Din Afganistan, Mihai Pintiliciuc

  #România #mapn #ArmataRomâniei #Afganistan