Meritul militarilor români – recunoscut la nivel NATO Militarii români din cadrul Elementului Național de Sprijin,...

  Publicat pe 14.03.2018 13:03

  Meritul militarilor români – recunoscut la nivel NATO

  Militarii români din cadrul Elementului Național de Sprijin, rotația a VI-a, se află la sfârșitul misiunii pe care o au de desfășurat în teatrul de operații Afganistan.

  Timp de șase luni, aceștia au sprijinit celelalte forțe aflate în Baza Militară Aeriană din Kandahar pentru a-și desfășura activitatea în cele mai bune condiții.

  Pe toată perioada misiunii, militarii Elementului Naţional de Sprijin au dovedit că pregătirea și determinarea personalului constituie garanţia că militarii români sunt adevărați specialiști, demni de încredere, în special în situaţiile critice de securitate din această regiune.

  Cu ocazia încheierii misiunii, acestora le-a fost conferită medalia NATO Non-article 5 Medal for Operation Resolute Support-Afghanistan de către general de brigadă John Lathrop.
  În cadrul aceleiaşi ceremonii, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, rotaţia a VI-a, colonelul Ginel Blaga, şi reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite, locotenent-colonelul Vasilescu Tudor, au acordat plachete comandantului Spitalului Rol 3, colonel Peter A. Ruocco, şefului de stat major colonel Thecly H. Scott, şefului secţiei de traumatologie locotenent-colonel Mattew Tadlock, cât şi a subofiţerului de comandă al spitalului sg.maj. Lukas D. Gardner, în semn de recunoştintă şi apreciere pentru buna colaborare pe care militarii români au avut-o cu această facilitate medicală care îşi desfăşoară activitatea în Baza Militară Aeriană Kandahar.

  Cu această ocazie, comandantul Spitalului Rol 3, colonelul Peter A. Ruocco le-a transmis militarilor noștri că “este o mare onoare pentru noi să lucrăm cu voi, românii. Doamne ajută, aveţi grijă de voi şi mergeţi la familiile voastre cât mai repede”.
  De asemenea, acesta le-a împărtășit câteva impresii despre interacțiunea lor din bază: “când m-am întâlnit prima dată cu voi, românii, prin bază, toţi aveaţi acea faţă de luptători, uneori chiar mă înfricoşam când vă vedeam şi îmi spuneam: nu vreau să mă pun cu românii..., apoi când am ajuns să vă cunosc, mi-am dat seama că sunteţi foarte prietenoşi. În schimb, atunci când trebuie să vă faceţi treaba, deveniţi cu adevărat acei luptători, ceea ce vă face să fiţi foarte apreciaţi printre membrii Coaliţiei.

  Un exemplu care vă face cinste este caporalul Toma Ionel. Atunci când a fost incidentul, era în situaţia să nu supravieţuiască şi vorbeam cu colegii mei şi le spuneam că mulţi nu ar fi supravieţuit, însă el a dat dovadă că sunteţi un popor de luptători, pentru că s-a însănătoşit şi chiar s-a întors în Afganistan”
  Mă bucur să primesc aceste semnale pozitive din partea aliaților despre militarii noștri.
  Feliciări tuturor! Vă atept pe toți sănătoși acasă!

  Foto: Iulian Cadulencu
  #România #mapn #ArmataRomâniei #SefSMAp #SMAp #Afganistan #NATO #WeAreNATO #RSM