Misiunea camarazilor noștri focșăneni este documentată în ultimul articol semnat de colegul nostru lt.col. Toni Ene...

  Publicat pe 20.01.2018 05:25

  Misiunea camarazilor noștri focșăneni este documentată în ultimul articol semnat de colegul nostru lt.col. Toni Ene.

  Misiunea poate începe , Avem legătură radio …

  Acţiunile de luptă moderne dau tot mai mult dimensiunea reală a aportului inteligenţei şi tehnologiei militare la obţinerea succesului. Chiar dacă “războiul viitorului va fi ca în poveştile de science fiction de azi”, dominanta IT va fi, în conflictele reale sau virtuale, atunci, ca şi acum, omniprezentă, deci hotărâtoare. S-a demonstrat, indubitabil, mai ales în aceste ultime conflicte de mare amplitudine şi dinamică acţională (Afghanistan și Irak) că surprinderea tehnologică şi informaţională, sublimat al inteligenţei umane şi artificiale, a avut, are şi va avea un rol decisiv în confruntarea militară.
  De ce am vrut sa făc o astfel de introducere mai tehnică?, pentru că voi încerca să descriu o componentă vitală a unui sistem din organica structurii Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts,, fară de care nu ar fi posibil îndeplinirea unei misiuni încredințate. Voi vorbi despre cea ce înseamna lucrul cu ,,inteligența artificială,, la compartimentul comunicații și informatică. Acest compartiment se află într-o permanentă legătură cu structuri similare ale partenerului american într-o continuă upgradare a sistemului informațional.
  Maiorul Marius Stoleru, șef comunicații:
  …adevăratele provocări pe linie de specialitate şi dobândirea experienţei profesionale le poţi găsi doar într-un teatru de operaţii; aici ni se oferă ocazia unică de a programa şi exploata tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie. În spatele legăturilor de comunicaţii continue şi a organizării reţelelor se află multă muncă şi timp; toate acestea pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor, satisfacţia noastră cea mai mare fiind atunci când se întorc colegii noştri cu bine dintr-o misiune, fapt care, în complexul succesului de aici, se datorează şi legăturilor de comunicaţii pe care noi, transmisioniştii, le asigurăm….
  Ce este totuși bine de știut. Fiecare plecare în misiunea de patrulare, sau alt gen de misiune, fie că se execută pe timp de noapte sau de zi, se face cu o verificare amănunțită a tot ceea ce înseamnă echipamente de comunicații aflate la bordul autovehiculelor de luptă. De la banalul receptor la complexul GPS, legătura cu punctual de comanda al batalionului, vitala de altfel si care se deduce din dezideratul misiunii, sunt verificate. Oameni dedicați meseriei lor și vorbesc aici de mm Craciun Costică, plutonierul major Roșca Sorinel sau plutonier Mihai Ciprian fac din respectarea fișei postului, o regulă de aur. Ei sunt constienți că de munca lor depinde viața camaradului aflat în misiune, de munca lui depinde coordonarea unei întregi misiuni.
  Plutonier major Roșca Sorinel:
  … ne bazăm unii pe alţii, ne înţelegem foarte bine iar pentru noi, militarii de comunicații și transmisiuni, cuvântul de ordine este unitatea şi colaborarea. Într-o misiune ca aceasta colaborarea este esenţială deoarece este nevoie de fiecare pentru a face ca rotitele functionale compartimentului sa se poata misca intr-un tot unitar cu o singura directie-reusita misiunii…
  Pare fragilă la prima vedere, dar are o voință și determinare aproape masculină. În fiecare zi de la începutul misiunii am văzut-o printre mașinile de luptă sau cu echipamente de comunicații în mână.
  Mereu preocupată de funcționarea tehnicii pe care o are la utilizare, tânăra noastra colegă locotenent Lăzărescu Roxana, face dovada că egalitatea de șanse se aplică și atunci când vine vorba și de îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Dorința ei de a ieși în misiuni, de a supraveghea personal funcționarea echipamentelor de comunicații aflate pe autovehiculele de luptă, a atras după sine aprecierea camarazilor.
  Locotenent Lăzărescu Roxana, comandant pluton sprijin:
  …legăturile radio sunt vitale, ajutându-ne esenţial în orice moment, la fiecare pregătire a misiunii am grijă să prezint toate frecvenţele utilizate pe timpul executării acesteia, iar înainte de a ieşi pe poarta bazei, dacă colegii din subordine îmi raportează că totul este în regulă din punct de vedere al comunicaţiilor, mă simt mai în siguranţă. Știu și sunt convinsă că aceştia au verificat, cu răbdarea specifică de transmisionist, toate sistemele de comunicaţii ale plutonului meu...
  Dar lucrurile au o continuitate firească, aici la compartimentul comunicații și transmisiuni, pentru că întodeauna trebuie sa fie cineva și ,,la celălalt capăt al firului,,.Vorbesc aici despre radiotelefoniștii batalionului.
  În punctul de comandă al batalionului, şapte zile din şapte, 24 de ore din 24, informaţiile din teren au trecut prin galena transmisioniştilor şi radiotelegrafiştilor, care au schimbat jurnalele staţiilor radio precum elevii premianţi caietele la orele suplimentare de pregătire.
  Experiența dobândită în cele cinci misiuni internaționale și în multitudinea de exerciții desfășurate în țară și străinătate, fac din plutonierul major Rîcu Cristian un adevarat profesionist în configurarea și mentenanța rețelelor de calculatoare, calculatoare atât de necesare lucrului în cadrul batalionului.
  Toate acestea au un numitor comun, al lucrului bine făcut în echipă. Da, știu ce spun, ca și la celelalte structuri, echipa e sufletul unei reușite și astfel adunate toate aceste reușite duc la numitorul comun și anume îndeplinirea misiunii batalionului.
  Mă uit cu respect acum, când plutonul Plutonul 2 Dragon Wolves, se pregătește să plece în misiune, privesc cum maistrul militar Crăciun Costică, care cam are 50 de ani, aleargă de la un MRAP la altul și verifica aparatura de transmisiuni. Mă uit la el cum raportează despre viabilitatea legăturilor și citesc pe chipul lui că totul este în regulă.
  Și fiindcă e vorba de transmisiuni o să dau legătura către altă structură ce așteaptă să fie prezentată…Inimi neînfricate aveți legătura…
  ,,ROGER” se aude în cască și ... povestea noastră continuă…
  #mapn #ForteleTerestre #Divizia2Infanterie #Afganistan #Batalionul280Infanterie #BraveHearts