"Şoimii Carpaţilor" şi comunitatea locală. Militarii plutonului 3, din cadrul Companiei 1 Protecţia Forţei ”Aquila”,...

  Publicat pe 10.10.2018 18:01

  "Şoimii Carpaţilor" şi comunitatea locală.

  Militarii plutonului 3, din cadrul Companiei 1 Protecţia Forţei ”Aquila”, conduşi de locotenentul Morar Daniel, au ieşit din Baza Militară Aeriană Kandahar, cu destinaţia Sharifi, un mic sat din aria de responsabilitate a batalionului, situat la mai puțin de 10 km de bază.
  Obiectivul a fost angajarea malikului din localitate.
  Malikul, în traducere liberă ”regele”, reprezintă în societatea afgană liderul local. Acesta este un arbitru în conflictele locale, colector de impozite, şef al consililui local şi reprezentantul comunităţii în discuţiile cu militarii din cadrul coaliţiei.
  Cunoaşterea tradiţiilor şi culturii afgane reprezintă un element cheie în desfăşurarea cu succes a acestui tip de misiune. Lucruri sau gesturi care la un moment dat pot părea lipsite de importanţă, precum folosirea unor expresii uzuale în dialectul pashtu sau cunoaşterea modului corect în care strângi mână unui localnic, contribuie la câştigarea respectului şi implict a sprijinului populaţiei locale.
  Pe timpul acestui de tip de misiuni nu se obțin doar informații despre posibilele activități ale insurgenților în zonă și stabilirea unor relații formale, ci se cultivă prietenii și legături care dărâmă orice barieră culturală și lingvistică și care își vor lăsa amprenta asupra sufletelor militarilor români și după întoarcerea în țară.