În dimineața aceasta, pe data de 5 septembrie, ne-am despărțit de Split dar continuăm să navigăm pe lângă coasta...

  Publicat pe 10.09.2018 11:56

  În dimineața aceasta, pe data de 5 septembrie, ne-am despărțit de Split dar continuăm să navigăm pe lângă coasta dalmată. La ora 10, cu pilot la bord, salutați de pe cheu de doamna Alina Danet de la consulatul onorific al Românei din oraș și de comandorul Nenad Kontri, ofițerul de legătură croat și asistați de două remorchere executăm manevra de ieșire din port. Privim pentru ultima dată faleza cu palmieri a bătrânului oraș și, depășiți în viteză de tot felul de feriboturi și catamarane luăm drum direct spre sud de data aceasta tăind ceea ce pe hartă este canalul Split. Navigăm însoțiți din curtoazie în babord de o navă a Gărzii de Coastă a Croației până la intrarea în strâmtoarea Vrata. Are numărul de bordaj 02 dar mai interesant este numele navei: Solta, chiar numele insulei pe lângă care o să trecem în curând. Prin tribord ne depășește un feribot al companiei Jadrolinija cu un alt nume de insulă din zonă pe lângă care am trecut la venirea în Split: Korcula.
  Până dincolo de ora 16 am navigat astfel cu motor cu o viteză de 7,5 noduri pe o mare tot mai agitată, vântul a crescut până la 12 metri pe secundă în timp ce am lăsat la babord insulele Hvar și mai apoi Vis. Și pentru că ne doream să începem cât mai curând navigația cu vele nu am mai așteptat să ocolim prin babord insula Sveta și am scurtat-o direct spre sud curat prin vestul insulei Vis și cu insula Bisevo în tribord prin strâmtoarea care le separă, Bisevski. A fost și ultima zonă în care am mai avut semnal la telefoanele mobile, de acum vom naviga în mijlocul Mării Adriatice. Sărbătoritul zilei de 5 septembrie este cadetul german Andre Perschke care a împlinit în largul Mării Adriatice 21 de ani.
  S-au legat deja prietenii pe navă între cadeții români și germani, între cei străini așa că nu mai este nimic neobișnuit să vezi tineri viitori ofițeri de marină din țări diferite, cu uniforme diferite, discutând împreună sau admirând priveliștea orașului la plecarea din port. Sunt tineri, frumoși, optimiști la începutul vieții și profesiei. Un exemplu doar, surprins de aparatul foto, sunt britanicul Neil Connell și cadeta germană Julia Singer.
  Se aude comanda ”La front pe vergi!”, cadeții urcă în arboradă să dezlege velele și în foarte scurt timp le întindem aproape pe toate, mai puțin rândunica. Același spectacol, aceeași forfotă pe toate cele trei punți și în arboradă unde urcă pe rând, la ordin, cadeții pentru dezlegarea sacheților astfel încât velele să poată fi desfășurate.

  Text și foto:
  Bogdan Dinu

  #Carierămilitară #ANMB #MApN