Navigăm în Marea Neagră, marea noastră cea de toate zilele, în ultima zi a marșului, 19 septembrie. Mâine dimineață vom...

  Publicat pe 20.09.2018 06:58

  Navigăm în Marea Neagră, marea noastră cea de toate zilele, în ultima zi a marșului, 19 septembrie. Mâine dimineață vom intra în portul Constanța și vom pune punct oficial și celui de-al doilea marș de instrucție al anului. Dar deocamdată în dimineața aceasta suntem în mare liberă și navigăm cu motor undeva la 35 de mile travers de portul Burgas. Am schimbat puțin de drum spre nord, nord-est pentru a avea vântul din pupa și a continua astfel dezvergarea ultimelor vele pătrate de pe cei doi arbori, contargabierul, gabierul și vela mare. Ca de obicei, după amiază urmează o curățenie generală pe navă.
  Dar dincolo de toate am ajuns acasă. Aceasta este și ultima corespondență și nu pot decât să sper că prin intermediul celor 31 de relatări, povestiri sau portrete zilnice sau prin corespondențele de radio pentru emisiunea Scutul Dobrogei, am reușit să vă țin la curent cu viața navei și a echipajului său pe timpul marșului de instrucție, al doilea din anul 2018. Totodată este vremea bilanțului marșului, a statisticilor dacă vreți, de natură să vă ofere o imagine mai completă asupra celor 31 de zile pe mare și în porturi. Așadar, dintre cele 31 de zile, în porturi am staționat 10 zile iar restul, adică 21 de zile am navigat pe mare. Am arcurs un total de 2628 de mile marine, dintre care 2291,6 cu motor și 336,4 cu vele. Dintre acestea 1434,8 au fost parcurse ziua și 1193,2 noaptea. Mai detaliat, pentru cei interesați de statistici, ziua am parcurs 1232,7 mile cu motor și 202,1 mile cu vele iar pe timp de noapte am parcurs 1058,9 mile cu motor și 134,3 mile cu vele. În sfârșit, totatlul orelor de marș se ridică la 415,65 dintre care 232,55 ziua și 183,1 noaptea.
  Încă un lucru important, cum sublinia comandorul Gabriel Moise, timp de o lună cadeții au privit marea de pe mare pentru că nu este același lucru atunci când o privești de pe uscat. A fost voiajul lor, au învățat ce înseamnă viața pe mare la bordul unui velier și nu este puțin lucru mai ales când ai șansa să se întâmple la vârsta de 20 de ani.

  Text și foto: Bogdan Dinu

  #Carierămilitară #ANMB #MApN