Surpriză pentru cadeţii bordului în această dimineaţă de duminică. Suntem în continuare la ancoră lângă insula Othonoi...

    Publicat pe 27.08.2018 10:12

    Surpriză pentru cadeţii bordului în această dimineaţă de duminică. Suntem în continuare la ancoră lângă insula Othonoi din nord-vestul insulei Corfu, cel mai vestic punct al Greciei, ne propunem să plecăm abia spre seară şi pentru a nu irosi timpul – chiar dacă este duminică – s-a hotărât coborârea bărcilor pentru ceea ce aici la bord se numeşte în mod tradiţional „şcoala ramelor”. Cadeţii au fost împărţiţi în cinci „armamente” (echipaje) pe cele două bărci de 10+1 ale N.Ş.Mircea. După lăsarea bărcilor la apă în cele două borduri de pe puntea dunetă este rândul cadeţilor să coboare. Cum? În mod tradiţional, adică pe „atârnători”! Nu râdeţi, termenul marinăresc se referă la parâmele cu noduri (denumite nuci!) din loc în loc pe care cadeţii coboară de pe puntea dunetă în barcă. Încalecă copastia (balustrada), apucă zdravăn cu mâinile atârnătorul, se desprind de punte, se balansează puţin şi apoi cu ajutorul mâinilor şi cu parâma strânsă între picioare pentru a controla căderea se lasă uşor în barcă.
    Cine crede că şcoala ramelor se face doar pe timp frumos, cu soarele strălucind pe albastrul Mediteranei şi pe mare calmă se înşală. Începe o ploaie torenţială dar ramele continuă să se scufunde în mare până la expirarea timpului regulamentar. Contabilizăm o altă experienţă, şcoala ramelor pe ploaie în largul insulei nimfei Calypso. Poate că am supărat-o pe nimfă tulburând apele insulei cu entuziasmul tinereţii. Cine ştie?

    Text şi foto: Bogdan Dinu

    #CarieraMilitară #ANMB #MApN