Este duminică, 2 septembrie, zi de odihnă, dar nu și pentru marinarii de pe N.Ș.Mircea. La ora 8, ridicăm ancora din...

  Publicat pe 04.09.2018 12:48

  Este duminică, 2 septembrie, zi de odihnă, dar nu și pentru marinarii de pe N.Ș.Mircea. La ora 8, ridicăm ancora din rada orașului Split unde am stat peste noapte și cu pilot la bord, în mai puțin de jumătate de oră, suntem acostați. Vreme noroasă aici pe coasta dalmată, pe parcursul zilei a și plouat, dar temperaturile sunt ridicate. Trebuie spus de la început că de data aceasta beneficiem de o poziție excelentă, practic suntem punctul de atracție al tuturor turiștilor de pe faleza orașului și nu e puțin lucru, având în vedere câte iahturi și nave superbe sunt acostate în zonă. După ce inițial se hotărâse să stăm cele trei zile la cheul portului militar, în cele din urmă s-a decis, în mod fericit, să acostăm în portul de feriboturi Luka, la dana 17, practic, în centrul orașului sau dacă vreți în locul de unde vin sau pleacă foarte mulți dintre turiștii care vizitează Splitul. În tribordul nostru se află o gigantica navă de pasageri, la toate celelalte cheuri vin și pleacă într-un ritm nebun feriboturile sau catamaranele care fac legătura cu toate insulele (pe lângă multe dintre ele am trecut și noi) din zonă (Solta, Vis,Brac,Hvar, Korcula, Makarska, Mljet) până la Dubrovnik sau Ancona în Italia. Se adaugă iahturile charter de toate felurile și dimensiunile.
  Prima zi a escalei noastre dalmate este și mai agreabilă prin lipsa unui program oficial. Fiind duminică, vizitele la autoritățile locale și militare au fost amânate pentru mâine, așa că toată lumea de la bord, cu excepția carturilor și serviciilor desigur, a fost liberă să exploreze orașul. Un oraș dalmat care respiră istorie prin toți porii, un oraș turistic prin excelență, dar care știe să exploateze potențialul istoric și natural.
  Sărbătoritul zilei, care s-a putut bucura de toate aceste, este caporalul Adrian Toma, radiotelegrafist, și a împlinit, aici în Split, vârsta de 45 de ani.
  Noaptea, cu marele pavoaz ridicat și pavoazul electric aprins, N.Ș.Mircea veghează de pe apă bătrânul oraș dalmat așa cum turnul vechii catedrale o face din mijlocul istoricului palat.

  Text și foto:Bogdan Dinu

  #Carierămilitară #ANMB #MApn