Plouă în ultima zi de escală în Split. La început mai ușor la ridicarea pavilionului și a geacului apoi torențial. Abia...

  Publicat pe 05.09.2018 12:05

  Plouă în ultima zi de escală în Split. La început mai ușor la ridicarea pavilionului și a geacului apoi torențial. Abia după ora 10.30 când soarele se arată din nou se poate trece la montarea tendaletului la puntea dunetă și pupa deoarece azi are loc și recepția oficială de la bordul navei. Trebuie spus că unul din motivele pentru care a fost ales orașul Split pentru escală a fost și dorința Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” de a dezvolta proiectele de colaborare cu instituții similare de aici. Ieri nava a fost vizitată de domnii conferențiari Nikola Racic, decan, și Pero Vidan, prodecanul Facultății de Studii Maritime din cadrul Universității din Split, gazdă fiind căpitanul Sergiu Șerban. Azi a fost rândul conducerii navei, a comandorului Mircea Tîrhoacă, căpitanului Sergiu Șerban și aspirantului Cătălin Șișman de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” dar și a șase studenți (trei români, doi polonezi și un chinez) să răspundă vizitei iar ceea ce am văzut acolo este de natură să ne bucure și să constituie bazele unei colaborări serioase (polonezii au deja o colaborare anterioară iar cadeții Alicja Zejmo și Marcin Kleparski chiar știau despre ce este vorba, instituțiile organizează de ceva timp conferințe comune). Simulatoare de navigație moderne, laboratoare, o sută de cadre didactice, peste1500 de studenți și, mai ales, de anul acesta a fost înființată o secție militară, unde pentru început vor studia aproximativ 30 de studenți croați dar și din Serbia și Muntenegru. Promițător.
  Revenind la recepția oficială, pe puntea dunetă s-au reunit peste 80 de persoane iar Forțele Navale ale Croației au fost bine reprezentate de numeroși ofițeri și maiștri militari de la mai multe unități (Flotila, Garda de Coastă, Baza Logistică Navală, Centrul de Pregătire, Batalionul de Supraveghere și Recunoaștere, etc.) conduși de locotenent-colonelul Ivan Vukovic, comandantul Centrului de pregătire de aici din
  Split. O surpriză plăcută a fost revederea cu căpitanul Slaven Jurisic care acum zece ani a participat la marșul de instrucție din 2008 în calitate de proaspăt aspirant. Frumoasă revedere și iată cum N.Ș. Mircea reunește la bord prieteni sau foști membri (chiar dacă temporar) ai echipajului din marșurile de instrucție trecute. De altfel, întâmplarea a făcut să fie prezenți la bord mai mulți membri germani din echipajul de acum un an sau chiar de la cel din luna iunie, aflați în vacanță aici la Split sau pe insulele din jur. O revedere interesantă pentru toată lumea. Urările de bun venit au fost adresate de doamna Alina Danet, funcționarul consular de la consulatul onorific de aici din Split precum și de comandorii Gabriel Moise și Mircea Tîrhoacă. Nu au mai fost cântece marinărești dar nu a lipsit ceremonia coborârii pavilionului și a geacului. Au fost prezenți cadeții străini, cei români dar și germani care s-au bucurat de prezența atașatului militar de la ambasada Germaniei de la Zagreb, locotenent-colonelul Dirk Bocklet. A onorat invitația, așa cum a promis cu o zi înainte, și președintele consiliului local municipal, încântat de navă, domnul Igor Stanisic.
  Aminteam ieri de legătura dintre N.Ș.Mircea și Croația, mai exact velele din dotarea navei sunt produse de firma Dustom Sail din această țară. Am avut plăcerea să îl avem invitat și pe domnul Ivan Markovic, managerul companiei.
  Nava Școală Mircea și-a făcut simțită prezența aici, în Split, unde pavilionul românesc a fluturat la cheul portului Luka, în fața vechiului palat al lui Dioclețian (de altfel din turnul catedralei Sf.Domnius nava noastră era admirată în toată splendoarea ei de turiști de toate națiile) și locul de unde mâine dimineață vom pleca spre sud spre ultima noastră destinație, insula Creta.

  Text și foto:
  Bogdan Dinu

  #Carierămilitară #ANMB #MApN