Revederea cu Souda și Insula Creta, la un an de la ultima escală - Corespondență transmisă de la bordul #NSMircea Luni...

  Publicat pe 12.09.2018 08:48

  Revederea cu Souda și Insula Creta, la un an de la ultima escală - Corespondență transmisă de la bordul #NSMircea

  Luni, 10 septembrie, la ora 5.45, înainte de deșteptare, suntem treziți de pornirea motorului principal. Ca orice motor, are nevoie de încălzire, dar manevra de intrare în port începe de la ora 7 cu pilot la bord. Doar cinci mile ne despart de locul de ancorare din golful Kalyvion de cheul din Souda. Așadar, în timpul răsăritului, pe măsură ce soarele se înalță, intrăm tot mai adânc în golful Souda, însoțiți de două remorchere. În cele două borduri, peisajul este asemănător, cu țărm stâncos și înalt, cu repere cunoscute pentru mulți dintre marinarii militari din Forțele Navale Române, deoarece este un port de escală tradițional pentru fregatele noastre, care participă la misiuni în Marea Mediterană și chiar și N.Ș. Mircea a mai fost aici anul trecut. Tot aici se află o bază navală, dar și Centrul NATO de pregătire pentru operațiile de interdicție maritimă (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre, pe scurt NMIOTC), unde și Forțele Navale Române au un ofițer.

  La ora opt, suntem acostați cu toate legăturile la cheu. Vom rămâne aici, în Souda, timp de patru zile, urmând să plecăm spre țară, pe data de 14 septembrie, la ora 10. Un program lejer pentru navă și echipaj, fără vizitarea velierului de către turiști sau populație și fără recepție la bord. Azi, chiar în prima zi, comanda navei și a marșului a oferit un prânz oficial pentru o delegație de la centrul NMIOTC, amintit mai sus, formată din comodorul (contraamiralul de flotilă) Stelios Kostalas, comandantul centrului, comandorul Erturk Avci, din Marina Militară a Turciei, locțiitorul comandantului, comandorul Charalampos Thymis, șeful de stat major, căpitan-comandorul Theodoros Papadakis, directorul Educației și Instrucției, locotenent-comandorul Robert Kahsin din Marina Militară a Poloniei, instructor în cadrul directoratului Educație și Instrucție și instructorul bulgar din cadrul aceluiași directorat. De remarcat este prezența ofițerilor din centru, care au cadeți la bordul N.Ș. Mircea și pe care au avut, astfel, oportunitatea să-i întâlnească.

  De la baza navală din Souda au onorat invitația comodorul (contraamiralul de flotilă) Georgios Agrafiotis, comandantul bazei și căpitan-comandorul Ioannis Tsolakis, comandantul bazei de suport logistic înaintat Souda. Și, desigur, a fost prezent la bord ofițerul român din cadrul centrului, locotenent-comandorul Andrei Scripcă. Am detaliat puțin componența delegațiilor deoarece există legături speciale de prietenie aici, la Souda, de foarte multă vreme, între marinarii militari români și gazdele noastre, fie din Forțele Navale ale Greciei, fie din personalul militar internațional din compunerea centrului, îmbogățite la fiecare escală a unei nave a Forțelor Navale Române. Este inutil să mai precizez atmosfera cordială în care s-a desfășurat vizita și prânzul oferit aici de N.Ș. Mircea. Urmează ca echipajul și cadeții să viziteze, miercuri, această facilitate, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

  O bună parte a zilei trece cu ambarcarea alimentelor la bord, preț de câteva ore, camioanele sosesc pe rând, iar lanțul uman al cadeților duce alimentele de pe cheu până în cambuza navei, după ce în prealabil este recepționată și verificată. Urmează și refacerea plinului la motorină, dar în altă zi. În rest, echipajul este liber să se recupereze după ultima săptămână pe mare, fie în Souda, unde nu e mare lucru de văzut sau de făcut, fie în Chania, aflată la o distanță de șase kilometri sau oriunde pe frumoasele plaje ale insulei Creta.

  Text și foto: Bogdan Dinu

  #CarieraMilitară #MApN #ANMB