OAMENI SUB ARME • Generații în oglindă. Experiență versus debut Text şi foto: Cristina TOMA Unul dintre militarii din...

  Publicat pe 16.07.2018 09:20

  OAMENI SUB ARME • Generații în oglindă. Experiență versus debut
  Text şi foto: Cristina TOMA
  Unul dintre militarii din dispozitiv care „asigură” se resimte după kilometrii parcurși cu ranița în spate. Respiră greu. De sub capelă nu mai contenesc să se scurgă broboanele efortului de pâna acum. Își lasă, pentru o clipă, capul pe genunchiul în care se sprijină. „Ești bine?”... îl întreabă unul dintre camarazi. „Da, doar că la vârsta mea e un pic mai greu” răspunde pe un ton liniștitor.
  Secvența se derulează în cadrul competiției „Roza cercetașilor” – faza pe Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
  Afirmația mi-a strârnit curiozitatea. Îl întreb câți ani are. 45. Dar pare să nu țină cont de această cifră. Se ridică energic. Între timp colegii lui de lot au executat sarcinile atelierului, așa că trebuie să plece imediat mai departe. Cu „avânt juvenil” strigă la unul dintre camarazi: „Hai, hai, fecior! Hai să arătăm că noi suntem cei mai buni!”.
  Caporalul Cristinel Grădinaru nu e singurul veteran care a luat startul competiției. Până la finalul traseului de 25 de kilometri aflu că în concurs mai este un militar de 45 de ani și altul de 47: plutonierul major Marius Oros, respectiv caporalul Sorin Codorean. Lucrează amândoi în Armata României de mai bine de un sfert de veac. Nu își mai amintesc exact la câte concursuri au participat de-a lungul anilor. Le-au pierdut șirul la un moment dat. În ciuda faptului că acum depun mai mult efort decât atunci când erau la începutul carierei, nu se plâng. Glumesc zicând că aceste concursuri îi fac să se simtă „chiar tineri”.
  „Roza cercetașilor” se dovedește o provocare a generațiilor. Cot la cot cu luptătorii cu experiență se instruiresc tineri abia sosiți în rândurile militarilor. Soldații Sebastian Doboșeru și Dănuț Tanko sunt doi dintre ei. Tinerii de 20 de ani sunt angajați doar de un an în Ministerul Apărării Naţionale, dar deja au la activ câte două-trei competiții aplicativ-militare. Recunosc că nu sunt deloc ușoare, dar le plac provocările. Vor să își perfecționeze deprinderile și să-şi dezvolte noi abilități... Doar sunt „noua generație” de luptători.