TRADIŢII ŞI CULTURĂ • „ -Cine sunt stăpâni aici, măi băiete?, întreabă pilotul. - Românii, mă rog frumos, domnule!” (...

  Publicat pe 18.07.2018 13:42

  TRADIŢII ŞI CULTURĂ • „ -Cine sunt stăpâni aici, măi băiete?, întreabă pilotul. - Românii, mă rog frumos, domnule!”
  (Extras din lucrarea „Zborul Marii Uniri”, realizată de profesorul Damian Todiță.)
  Text: Maior Dan CRIŞAN
  Foto: Cristina TOMA
  În spațiul (aparent) neconvențional al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a avut loc, în data de 17 iulie, vernisajul expoziției „Aviația Română în Războiul de Reîntregire a României”, organizată de Asociația Română pentru Istoria Aeronauticii Cluj. De fapt, nu se putea găsi un loc mai potrivit pentru exponatele (machete ale diferitelor avioane și elicoptere) și standurile de prezentare (fotografii, copii ale unor articole de presă și ordine militare din perioada Marii Uniri și descrieri ale evenimentelor acelei vremi) ale unei expoziții cu tematică aeronautică, fie chiar și istorico-militare, decât incinta atât de tranzitată a aeroportului civil.
  Extrasul din titlul prezentei informări aparține profesorului Damian Todiță, unul dintre invitații care au luat cuvântul în cadrul deschiderii oficiale a expoziției. Domnia sa a prezentat un subiect mai puțin cunoscut din zilele de frământări și organizare care au premers datei de 1 decembrie 1918 și anume, „Zborul Marii Uniri”, realizat de Armata Română la Ordinul lapidar, dar plin de semnificație al autorităților naționale române dispuse la Iași: „Pregătiți un avion care să aterizeze la Blaj. Pasagerul sosind, va da lămuriri.” Misiunea urma să se execute într-un context operațional dificil și periculos, având în vedere statutul Transilvaniei, sub domininație austro-ungară. Ordinul a fost dat în seara zilei de 18 noiembrie 1918, „pasagerul” fiind capitanul Victor Precup, sosit șa îmbarcare câteva zile mai târziu, în data de 23 noiembrie. Acesta transporta un sac cu manifeste, însă în „gentuța” sa se găseau răspunsurile oficiale ale autoritățile române șa documentele transmise de unuioniștii ardeleni pentru realizarea Unirii Transilvaniei cu România. Restul... este o frumoasă poveste de succes din istoria aeronauticii militare și a istoriei noastre naționale pe care vă invităm să o (re)descoperiți la expoziția „Aviația Română în Războiul de Reîntregire a României” de la aeroportul din Cluj-Napoca.
  Activitatea expozițională din această perioadă a Asociației Române pentru Istoria Aeronauticii Cluj se înscrie în seria de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și poartă semnătura neobositului comandor de aviație (r.) Laurențiu Buzenchi, unul dintre promotorii faptelor de arme ale aviației militare românești.