TRADIŢII • Voievodul Mihai Viteazul, comemorat la Turda Text şi foto: Cristina TOMA Mănăstirea Mihai Vodă din Turda...

  Publicat pe 20.08.2018 10:29

  TRADIŢII • Voievodul Mihai Viteazul, comemorat la Turda

  Text şi foto: Cristina TOMA

  Mănăstirea Mihai Vodă din Turda este, de câţiva ani, loc de pomenire a martiriului voievodului Mihai Viteazul. Duminică, 19 august, sute de persoane s-au adunat la mormântul domnitorului pentru a-i aduce un omagiu, la împlinirea a 417 ani de la moartea sa.

  Anul acesta evenimentul a avut o semnificaţie aparte, întrucât a fost oficiată şi sfinţirea Mănăstirii Mihai Vodă în prezenţa Mitropolitului Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Andrei, şi a unui sobor de arhiepiscopi, episcopi, arhierei şi preoţi din ţară, dar şi din străinătate.

  Sfinţirea şi Sfânta Liturghie a fost urmată de o ceremonie militară. Detaşamentul de Onoare a fost asigurat de militari ai Batalionului 814 Tancuri "Mihai Vodă" şi ai Batalionului 3 Apărare Antiaeriană "Potaissa".

  La activitate au fost prezenţi: prefectul judeţului Cluj, Ioan-Aurel Cherecheş; oficialităţi locale; locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu; comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, colonel Mircea Gologan.

  ***
  Ctitoria Mihai Vodă s-a născut în urmă cu mai bine de 17 ani, când la ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, la Turda, Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mânăstire, în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.