TEATRE DE OPERAŢII • A plecat ”Vultur al Carpaţilor” şi a revenit ”Şoim al Carpaţilor” Text: căpitan Andreea Bîrzu Foto...

  Publicat pe 28.08.2018 12:22

  TEATRE DE OPERAŢII • A plecat ”Vultur al Carpaţilor” şi a revenit ”Şoim al Carpaţilor”

  Text: căpitan Andreea Bîrzu
  Foto: Arhiva personală a caporalului clasa a III-a Vasile Mihalcia

  „Armata este a doua mea familie ”- spunea caporalul clasa a III -a Vasile Mihalcia, în luna martie a acestui an, când îşi lua rămas bun de la familie şi venea în teatrul de operaţii din Afganistan, alături de militarii din cadrul Batalionului 30 Protecţia Forţei ”Vulturii Carpaţilor”. Îşi iubeşte meseria şi ţara, de aceea nu a ezitat să accepte provocarea reprezentată de unul din cele mai dificile teatre de operaţii din lume.

  Decizia de a veni cu câteva luni mai devreme decât colegii din cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor” şi de a se alătura vânătorilor de munte de la Câmpulung Muscel a luat-o şi pentru fiul său, de numai trei ani şi jumătate, Darius.
  Acesta este cel de-al doilea din cei trei copii ai familiei şi suferă de tetrapareză spastică şi epilepsie, iar ca şansele sale de recuperare şi posibilitatea de a se bucura de o viaţă cât mai normală alături de familie să fie cât mai mari are nevoie de un tratament de specialitate în străinătate. Presat de timp şi de dorinţa de a-i oferi cele mai bune îngrijiri medicale, Vasile a decis să petreacă mai mult timp în Afganistan, pentru a strânge suma necesară îndeplinirii acestei dorinţe.

  După cinci luni petrecute în Baza Aeriană Kandahar, în data de 10 august a plecat spre casă, spre soţie, şi spre cele trei minuni din viaţa lui. „Să îmi revăd familia a fost ceva de vis. Soţia mă aştepta cu Darius în braţe. Printre lacrimi am văzut zâmbetul lui, fapt ce mi-a dat de înţeles că m-a recunoscut. Iar băiatul meu cel mic, Felix, mi-a zis pentru prima dată , când am plecat în martie nu vorbea. Abia am reuşit să mă abţin să nu plâng ca un copil”. A stat puţin timp alături de ei. Pe 21 august s-a întors în Afganistan, pentru a participa la misiunea Resolute Support în cadrul Batalionului 812 Protecţia Forţei ”Şoimii Carpaţilor”.

  ”Am lăsat o familie acasă şi am venit în sânul celei de-a doua familii, acea a Batalionului 812 Infanterie. În acest batalion m-am format ca militar şi sunt mândru că fac parte din el”. În cadrul Companiei 1 Protecţia Forţei ”Acvila” va executa, timp de şase luni, misiuni în zona de apărare apropiată a Bazei Aeriene Kandahar.

  Împreună cu ”Şoimii” bistriţeni a mai fost în Afganistan, în 2014. Pe timpul executării misiunii de către compania KAF – GDA şi-a îndeplinit cu dăruire şi profesionalism toate misiunile încredinţate. La finalul misiunii a fost premiat în cadrul galei ”Omul Anului 2014” în Forţele Terestre Române, la secţiunea ”Credinţă şi altruism”, pentru curajul dovedit pe timpul unei patrule în aria de responsabilitate a companiei, când, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat, i-a scos din vehiculul avariat pe doi dintre colegii săi afectaţi de deflagraţie.

  Consideră că atunci, ca şi acum, îşi făcea doar datoria. Face ceea ce a fost instruit să facă. Chiar dacă nu o spune în cuvinte, în ochii lui se citeşte mândria de a fi militar, de a-şi sluji ţara sub culorile drapelului naţional, oriunde şi oricând este nevoie.

  Îi dorim micului Darius multă sănătate şi colegului nostru MISIUNE UŞOARĂ!

  În anul Centenarului Marii Uniri, să fim uniţi şi să îl ajutăm pe Darius!

  Donaţiile pentru Darius se pot depune în conturile:
  Lei – RO49 RZBR 0000 0600 2006 3228
  Euro – RO92 RZBR 0000 0600 2006 3284
  Codul BIC RZBRROBU – Mihalcia Vasile