LA ZI ÎN FORŢELE TERESTRE • Trecerea râului Timiş - provocarea cercetaşilor din Batalionul 32 Cercetare Supraveghere „...

  Publicat pe 04.09.2018 06:37

  LA ZI ÎN FORŢELE TERESTRE • Trecerea râului Timiş - provocarea cercetaşilor din Batalionul 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”
  Text: Plutonier Marius BUDESCU
  Sfârşitul lunii august a marcat, pentru cercetaşii din Banat, încununarea experienţei în conducerea transportorului amfibiu blindat de cercetare, întrucât s-a executat, conform Planului Instrucţiei, exerciţiul de conducere cu trecerea râului Timiş.
  Activitatea a presupus o perioadă intensă de pregătire a tehnicii, dar şi a mecanicilor conductori TABC. Exerciţiul s-a înscris pe coordonatele unui scenariu tactic elaborat de către statul major al batalionului.
  Îmbinarea procedurilor de operare la nivel comandament cu cele de la nivel subunitate a antrenat structurile batalionului pentru a acţiona în diverse medii naturale.
  Militarii bănăţeni au executat tehnici şi proceduri specifice pe timpul deplasării şi au răspuns eficient la anumite incidente create prin scenariul tactic.
  Punctul culminant a fost reprezentat de momentul trecerii râului Timiş, activitate care a pus la încercare îndemânarea mecanicilor conductori.
  Pentru caporalul Moiescu Dumitru, acest tip de exerciţiu implică o atenţie deosebită, iar locotenent-colonelul Vartolomei Sorin ne explică faptul că „executarea şedinţelor de conducere TABC într-un scenariu unic complex ajută la perfecţionarea deprinderilor atât a mecanicilor conductori, cât şi a comandanţilor de subunităţi şi a statului major”.