ALMA MATER • Diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări Text: Graţiela MIHĂESCU Foto: arhiva...

  Publicat pe 28.09.2018 10:39

  ALMA MATER • Diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări

  Text: Graţiela MIHĂESCU
  Foto: arhiva colegiului

  Prin intermediul proiectului „Le Mur des Je t'aime", realizat cu prilejul Zilei Europene a Limbilor Străine, elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a au dovedit cât sunt de creativi şi cât de bine ştiu să recurgă la resurse lingvistice diversificate, ei traducând “în peste 100 de limbi cel mai nobil sentiment: IUBIREA”.

  Sub coordonarea doamnelor profesoare de limba franceză Elena Cristina Soare şi Lavinia Gheorghe, tinerii liceeni militari au participat la această frumoasă activitate, relizând cât de importantă este diversitatea lingvistică care reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale. Ei ştiu foarte bine că într-o Europă multilingvă, cunoaşterea şi studierea limbilor străine reprezintă o prioritate absolută. Un fapt adevărat, probat de-a lungul timpului de cantemirişti care, prin intermediul proiectelor europene Comenius şi Erasmus + au avut posibilitatea de a-şi pune în practică cunoştinţele lingvistice şi digitale, de a cunoaşte alte culturi şi sisteme de învăţământ, precum şi de a-şi dezvolta abilităţile de lucru în echipe internaţionale devenind, astfel, veritabili „ambasadori” ai României în Europa.

  “Ideea proiectului realizat în acest an a fost preluată de pe celebrul zid din Montmartre, simbolizând omenirea ce a fost separată, zidul devenind o punte de legătură” - a spus elev caporal Raluca Caran.

  Ziua Europeană a Limbilor Străine este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul, învăţarea limbilor străine pe durata vieţii, şi are ca obiectiv atragerea atenţiei publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine şi sensibilizarea cu privire la existenţa şi valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa.

  Manifestarea a debutat în anul 2001, declarat de Consiliul Europei „Anul european al limbilor vorbite”. În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Sunt sărbătorite nu numai limbile oficiale europene, ci și bogata moștenire de culturi și tradiții - o expresie vie a tuturor limbilor Europei.