Balul Bobocilor - un spectacol de profesionişti, creat de profesionişti Text şi foto: Graţiela MIHĂESCU Trecutul,...

  Publicat pe 13.11.2018 08:08

  Balul Bobocilor - un spectacol de profesionişti, creat de profesionişti

  Text şi foto: Graţiela MIHĂESCU

  Trecutul, prezentul şi viitorul s-au adunat împreună pentru a crea ceea ce noi numim “artă”. Dansul, muzica, poezia, pictura şi cunoaşterea s-au luat de mână şi au pornit spre un drum plin de mister şi magie. Viitorul ne-a prezentat prin cele şapte perechi de neînlocuit o părticică din ţinutul tehnologiei şi al gadgeturilor.

  Trecutul, pe de altă parte, ne-a arătat ce înseamnă tradiţia şi istoria. Însă, în final, prezentul a unit frumuseţea momentelor din seara de 9 noiembrie într-o poveste - “Contratimp”.

  Acompaniaţi de aplauzele spectatorilor şi emoţia din sufletul fiecăruia, „bobocii” au demonstrat că prin muncă, seriozitate, talent şi încredere, arta nu este doar un simplu cuvânt, este un mod de a trăi.

  Publicul a fost invitat să participe la atmosfera plină de farmec prin prezentarea elevilor de clasa a XII-a, care au deschis porţile timpului printr-un dans de neuitat. Călătorii din viitor şi din trecut s-au confruntat prin cele mai originale şi surprinzătoare momente, ca la final, să aflăm că suntem definiţi atât de modern, cât şi de tradiţie.

  Disciplina artistică îmbinată cu ţinute elegante, specifice fiecărui moment, le-a oferit artiştilor o notă aparte şi o frumuseţe ieşită din comun. Glasurile melodioase, ritmurile muzicale alese cu foarte mult bun gust, scenetele prezentate, talentul recitatorilor, momentul inedit de scrimă, de teekwondo, acordurile de chitară ce ne-au arătat că rock-ul este muzica ce nu poate fi uitată, sunetul scos de atingerea fină a clapelor de pian, costumele şi dansurile populare, precum şi sincronizarea perfectă a concurenţilor au completat tabloul unui bal care a stârnit ropote de aplauze şi aprecieri la superlativ din partea celor prezenţi. „Bobocii” au dovedit cât sunt de iscusiţi în descifrarea celor patru probe, pregătite cu minuţiozitate de organizatori: prezentare, talent, recunoaşterea unor expresii cu arhaisme şi regionalisme, cultură generală, la modul: “Am întrebat 100 de cantemirişti”.

  Elementele de decor autentice, de la obiecte de uz casnic până la instrumente muzicale, balalaica de acum aproximativ 150 de ani, bancnote vechi, discuri, gramofon, pick-up etc., au scos in evidenţă frumuseţea trecutului. În această atmosferă deosebită, cu multă căldură, cantemiriştii ne-au condus în paşi de dans pe urmele trecutului şi viitorului, ale folclorului şi modernului, amintindu-ne: . Tânăr şi bătrân, avem aceeaşi inimă plină de dragoste, curiozitate şi talent.

  După o seară de neuitat, porţile timpului s-au închis cu un gust dulce despre trecut şi o urmă de mister a viitorului. Sub privirile părinţilor, a cadrelor militare, a dascălilor, a colegilor, a invitaţilor şi a absolvenţilor cantemirişti prezenţi în număr mare, s-au nominalizat, de către juriu, premianţii şi câştigătorii titlului de Miss şi Mister. La rândul lor, au aplaudat-o pe doamna profesor Cornelia Bădilă, care a reuşit, şi în acest an, printr-un demers artistic variat, să ofere împreună cu protagoniştii şi diriginţii claselor a XII-a un program de excepţie.

  Am fost martorii şi unei frumoase surprize, venită de la mii de kilometri depărtare. Răzvan Cristea, student la Academia Militară “West Point”, a transmis un mesaj de susţinere pentru colegii mai mici, aducându-ne aminte de emoţiile trăite de fiecare elev care face parte din marea familie cantemiristă. Legăturile făcute au devenit drumuri, iar acestea, în timp, au devenit fântâni din care izvorăşte, clipă de clipă, spiritul cantemirist.

  Interpretarea melodiei “Copacul” de către duetul profesor-elevi a completat un eveniment de neuitat: ”Balul Bobocilor - 2018”. Interpreţi au fost: profesor Ovidiu Badea, elev sergent-major Lorena Pană şi elev Daria Muşat.

  La final, comandantul colegiului, colonel dr. ing. Aurel-Constantin Neagu, a adresat felicitări şi mulţumiri participanţilor, celor care au avut un cuvânt de spus în educaţia lor, organizatorilor, absolvenţilor şi părinţilor: “Sunt onorat că în această seară am putut să văd un spectacol de profesionişti, creat de profesionişti”.

  Deliberarea a fost una foarte grea pentru juriu, datorită prestaţiei şi pregătirii deosebite a tinerilor liceeni. Nominalizările au fost:
  - Miss şi Mister Boboc: Teodora Stănică şi Teodor Giurgică;
  - Miss şi Mister Popularitate: Alexandra Rîpea - cel mai emoţionant moment artistic, şi Radu Aciobăniţei - cel mai dezvoltat instinct;
  - cea ma fastuoasă apariţie – Cristiana Popa;
  - vocea de aur a competiţiei – Daria Muşat;
  - cel mai hazliu răspuns – Rareş Florescu;
  - cea mai naturală apariţie – Eva Nedelcu;
  - cea mai autentică costumaţie – Alexia Dragomir;
  - cea mai hazlie prezentare – Cătălin Leu;
  - cel mai original talent – Antonio Sandu;
  - cel mai copleşitor moment artistic – Rareş Cotici;
  - cea mai lirică prezentare - Teodora Olaru;
  - cel mai impresionant moment artistic – Gabriel Roşu.

  “Sunt mândră că am obţinut titlul de Miss Boboc într-un liceu de prestigiu cum este Colegiul Naţional Militar . Pregătirea acestui bal mi-a adus emoţii nenumărate. Timpul era scurt şi nu a fost uşor. Însă ce e greu, e preţios. Am creat momente speciale alături de oameni frumoşi, dar am simţit şi nesiguranţă atunci când le vedeam pe colegele mele dând tot ce aveau mai bun. Pe scenă, muzica şi dansul m-au condus către acest titlu. Când te afli în faţa unui public format din profesori, cadre militare şi colegi atât de numeroşi, care se aşteaptă la o prestaţie remarcabilă, trebuie să te ambiţionezi şi să demonstrezi că ai venit cu scopul de a fi cel mai bun. Eu asta am făcut, iar satisfacţia reuşitei compensează toată munca depusă în spatele acestui spectacol” - a spus Teodora Stănică.

  Felicitări protoganiştilor, elevilor claselor a XII-a, diriginţilor Daniela Schonauer, Irina Grecu, Ştefan Matei, Sorin Mischie şi mulţumiri pentru o seară de neuitat!