OAMENI SUB ARME • Ziua Cercetaşilor Militari, sărbătorită la Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea” Text şi foto...

  Publicat pe 14.11.2018 08:03

  OAMENI SUB ARME • Ziua Cercetaşilor Militari, sărbătorită la Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea”

  Text şi foto: plutonier Marius BUDESCU

  „Ca mâine ei vor fi ostaşii/Sub steagul ţării neînvins/Cu mici, cu mari, trec cercetaşii/Un prinţ din suflet i-a desprins”.
  (Alexandru Macedonski)

  În data de 12 noiembrie 2018, militarii Batalionului 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea” au sărbătorit Ziua Cercetaşilor Militari.

  Programul activităţilor a cuprins citirea însemnătăţii zilei, precum şi mesajele eşaloanelor superioare, conferirea diplomelor celor mai instruiţi cercetaşi, precum şi vizitarea Sălii de tradiţii militare.

  Totodată, a fost inaugurarat poligonul de instruire al Batalionului 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea”, adaptat specificului exerciţiilor din taberele de instrucţie. Un moment aparte l-a constituit primirea titlului de cel mai tânăr „Cercetaş - Scorpion Galben” de către doi copii, pasionaţi şi ei de specificul cercetării. Principalele platforme de instrucţie specifice cercetaşului au fost: traiul în condiţii de izolare, topografie militară, instrucţie tactică. Pregătirea atelierelor de instrucţie specifice s-a executat pe parcursul anului de către toţi militarii din batalion.

  „Finalizarea poligonului de instrucţie specific cercetaşului este o bună oportunitate de îmbunătăţire a pregătirii pentru lupta într-un mediu ostil, cât şi pentru perfecţionarea deprinderilor de bază ca cercetaşi” - afirmă plutonier Marius Popescu.

  Lucrul în echipă la poligonul cercetaşilor a dus la creşterea coeziunii subunităţilor, la posibilitatea schimbului de experienţă, dar mai ales la promovarea creativităţii şi ingeniozităţii militarilor.

  După părerea caporalului Alin Nebancea, „acest poligon de instrucţie reprezintă locul de instruire şi pregătire, şi chiar de evaluare atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei”.

  Pentru plutonierul Raul Bobelniceanu „a fost un an plin de activităţi specifice, iar la fiecare exerciţiu am încercat să ne autodepăşim”.

  Locotenent-colonelul Adrian Jianu, comandantul Batalionului 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea”, spunea: „Fiecare misiune executată de către cercetaşii bănăţeni cu trupe în teren, în zone diferite de relief şi climă, este precedată de pregătirea în poligonul specific de cercetare. Totodată, Ziua Cercetaşilor reprezintă şi un bun prilej de executare a unui bilanţ al activităţilor desfăşurate în anul 2018”.

  La ceas aniversar, urăm mult succces tuturor cercetaşilor militari atât în plan profesional, cât şi personal. La mulţi ani !