CULTURĂ • 31 august, Ziua Limbii Române #ZiuaLimbiiRomâne Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la 31 august,...

  Publicat pe 31.08.2015 08:00

  CULTURĂ • 31 august, Ziua Limbii Române
  #ZiuaLimbiiRomâne

  Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.

  Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, iniţiatorii propunerii legislative explică faptul că "importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite".

  Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013. Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de către alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.

  În această zi, la sediile autorităţilor şi instituţiilor publice se arborează drapelul României – în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României –, se intonează imnul naţional şi se folosesc sigiliile cu stema României.