OAMENI SUB ARME • Militarii din Ploieşti îşi omagiază veteranii de război AUTOR: Locotenent-colonel Lucian Tănase FOTO...

  Publicat pe 01.09.2015 15:44

  OAMENI SUB ARME • Militarii din Ploieşti îşi omagiază veteranii de război

  AUTOR: Locotenent-colonel Lucian Tănase
  FOTO: Lucian Tănase

  #Ploieşti #Divizia2Infanterie #Veteraniderăzboi

  Duminică, 30 august 2015, sublocotenentul în retragere Mircea Ionescu din Ploieşti a împlinit frumoasa vârstă de 96 de ani, numărându-se printre ultimii supravieţuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial.
  Cu acest prilej, înscriindu-se în seria manifestărilor “2015 – Anul veteranilor de război”, sublocotenentul în retragere a fost vizitat de comandantul Bazei 2 Logistică “Valahia” din Ploieşti – colonel dr. Costel Băboianu, care a oferit acestuia cadouri şi o diplomă aniversară cu ocazia împlinirii acestei venerabile vârste, dar şi ca simbol al aprecierii pentru sacrificiul personal adus ţării în timpul războiului.
  Această întâlnire a fost un bun prilej de aducere aminte, de prezentare a evenimentelor trăite de Mircea Ionescu, dar şi de omagiere a militarilor români participanţi la cel de-Al Doilea Război Mondial.
  Având funcţia de artificier, împreună cu camarazii din Regimentul 5 Artilerie, după trei luni petrecute pe front la Odesa, unde hrana era formată în special din fasole şi cartofi iar apa era foarte greu de procurat (căci se bănuia a fi otrăvită), a ajuns la Cotul Donului, unde după o perioadă, suferind de foame, bolnav de plămâni şi infestat cu păduchi, a fost trimis într-un spital din Tiraspol şi apoi în România. Şederea în ţară nu a fost prea lungă, pentru că după doar o lună s-a întors pe front. A supravieţuit atacurilor ruseşti pe timpul retragerii, în special tirurilor de artilerie şi bombardamentelor de aviaţie; în repetate rânduri hrana au constituit-o cartofii cruzi; după 1944, mergând pe jos şi trecând înot mai multe cursuri de apă, a ajuns la Ploieşti, unde a şi fost lăsat la vatră.
  La finalul vizitei, veteranul de război, împreună cu apropiaţii acestuia, au mulţumit comandantului garnizoanei Ploieşti pentru participarea la aniversare, adresând invitaţia de a mai fi vizitat şi la următoarele sale momente aniversare.
  Cu preţuire şi emoţie îl asigurăm pe camaradul sublocotenent în retragere Mircea Ionescu de întreaga noastră recunoştinţă şi îi transmitem un sincer: “La mulţi ani!”.