La început de an, misiunea "Dragonilor Transilvani" continuă în Afganistan!

  Cumpăna dintre ani reprezintă, pentru fiecare dintre noi, un moment de bilanţ și de rememorare a ceea ce am făcut în anul precedent dar, în același timp, şi momentul angajamentelor, dorinţelor şi planurilor pentru anul ce urmează.

   

  În Afganistan, departe de casă, „Dragonii Transilvani” nu fac excepţie de la aceste etape fireşti ale vieţii. La început de 2016, aşa cum este firesc, ne uităm în primul rând la ce am făcut în anul precedent.

   

  Pregătirea misiunii din Afganistan, chiar dacă s-a desfăşurat într-o perioadă relativ scurtă, a fost una intensă, care a ajutat la crearea unui climat de cooperare între structurile batalionului, la formarea şi închegarea relaţiilor din interiorul colectivului, precum şi modul de relaţionare cu structurile de comandă. A fost o bună oportunitate pentru implementarea şi punerea în aplicare a tuturor procedurilor stabilite până în acel moment şi ajustarea lor în concordanţă cu noile provocări ale mediului operaţional.

   

  La etapa finală a pregătirii desfăşurate în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” din Cincu, comandantul batalionului, locotenent-colonelul Adrian Costaru, era la început de drum alături de militarii dejeni: “Chiar dacă perioada de pregătire a fost relativ scurtă, mă bazez pe experienţa militarilor din batalion, cei mai mulţi dintre ei participând până acum la mai multe misiuni de acest gen. Plecând de la experienţa şi gradul de coeziune atins, am încredere că putem să ne îndeplinim misiunea. Le transmit militarilor batalionului în primul rând să aplice tot ceea ce au învăţat şi să menţină nivelul de pregătire atins”.

   

  Realitatea câmpului de luptă s-a dovedit a fi în concordanţă cu pregătirea din ţară. Astfel, misiunile de executat pe perioada dislocării sunt patrule îmbarcate şi debarcate, cu deplasare terestră şi aeriană, pe căile de comunicaţii din aria de operaţii, pentru asigurarea libertăţii de mişcare a forţelor aliate şi a civililor, securizarea căilor şi punctelor de acces din baza de dislocare şi, nu în ultimul rând, asigurarea reacţiei imediate cu trupe la incidente şi ameninţări din afara sau interiorul bazei.

   

  Contactul cu misiunea din zona Bazei Aeriene Kandahar a fost unul treptat, militarii dejeni preluând atât aria de operaţii, cât şi misiunea pe parcursul mai multor săptămâni în care s-au familiarizat cu situaţia din teren şi cu noutăţile tehnice şi capacităţile operaţionale puse la dispoziţie de partenerul american, precum şi cooperarea cu acesta în cadrul comandamentului mixt româno-american Task Force Polar Bear-Dragons.

   

  Fiecare nouă atribuţie şi fiecare mijloc tehnic primit a fost însoţit de cursuri, aşa că a fost nevoie ca, pentru o perioadă, pe lângă misiunile zilnice, dragonii să îşi dedice timpul acumulării de noi cunoştinţe, şi perfecţionării acestora, pentru desfăşurarea, în bune condiţii, a atribuţiilor.

   

  Maiorul Marius Apetrei a avut, printre sarcinile de la începutul misiunii, planificarea și coordonarea activităților. „Această pregătire este foarte importantă deoarece, în primul rând vizează cunoașterea și modul de utilizare a unor echipamente pe care nu le avem în țară și care sunt furnizate aici de partenerii noștri, iar în al doilea rând, este vorba despre aplicarea cunoștințelor teoretice și adaptarea lor la schimbările mediului din teatrul de operații Afganistan. Noi am făcut cursuri teoretice în țară dar, pentru majoritatea dintre ele, a fost nevoie de rememorarea la fața locului a unor cunoștințe și mai ales pentru cele care au vizat mijloace tehnice. A fost nevoie de lucru practic cu acestea, sub îndrumarea unor specialiști.

   

  Una dintre acţiunile importante care se desfăşoară cu regularitate este Shura de securitate pentru Baza Aeriană Kandahar, acţiune care are ca participanţi principalii actori în domeniul securităţii regionale atât din partea coaliţiei cât şi din partea guvernării afgane. Aceste adunări au ca scop punerea în consens a forţelor implicate în menţinerea securităţii în zonă, dar ele fac parte şi din seria acţiunilor de consiliere şi îndrumare desfăşurate de forţele coaliţiei cu scopul asigurării tranziţiei responsabilităţii privind securitatea în provincia Kandahar către partea Afgană.

   

  Principala activitate pe care militarii români din batalionul de protecţie a forţei o desfăşoară zilnic aici în Afganistan este patrula. Fie că ea are ca scop securizarea ariei de responsabilitate, escorta unui reprezentant al structurilor de conducere la întâlniri cu liderii afgani sau însoţirea militarilor din structurile Armatei Naţionale Afgane sau a Poliţiei Afgane în acţiuni de distribuire de materiale şi sprijin pentru populaţia locală, ieşirea în aria de responsabilitate a dragonilor s-a desfăşurat fără încetare de la începutul misiunii şi până acum.

   

  Acesta este rezultatul unui efort colectiv în care îşi aduc aportul militari din toate structurile batalionului de la cei care ies efectiv în aria de responsabilitate, cei care îi conduc şi îi coordonează, structurile din cadrul comandamentului care se ocupă pregătire, de suport psihologic, legal, spiritual, medical, de aprovizionare cu tot ceea ce înseamnă hrană, materiale, tehnică, armament, de legături şi comunicare, de planificare şi până la comanda batalionului, toţi acţionăm în aceeaşi direcţie şi având acelaşi scop.

   

  La început de an nou, starea noastră de spirit este bună, privim încrezători, hotărâţi să facem faţă cu brio provocărilor care ne aşteaptă în perioada ce o mai avem de petrecut departe de casă şi să ducem la bun sfârşit misiunea de aici din Afganistan. Steagul sus, profesionalism și dăruire!

   

  AUDACES FORTUNA JUVAT!

   (Norocul este de partea celor curajoşi)