Crucea Eroilor Neamului, de pe Masivul Caraiman, în administrarea MApN pentru a fi reabilitată

  Ministerul Apărării Naţionale a preluat astăzi, printr-un Memorandum, Monumentului Eroilor – Cruce, de pe Masivul Caraiman, din domeniul public al Oraşului Buşteni, în domeniul public al statului şi în administrare, pentru finanţarea reabilitării monumentului din bugetul ministerului. 

  Monumentul Eroilor necesită lucrări de reabilitare, acestea fiind estimate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, la suma de 6 milioane de lei. Primăria Buşteni a transmis o scrisoare de intenţie Ministerului Apărării Naţionale pentru identificarea unor soluţii de finanţare la nivelul instituţiei militare pentru restaurarea monumentului.

   
  Având în vedere importanţa deosebită a monumentului şi participarea în cadrul Programului Naţional “România 100” pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român, a fost identificată ca soluție finanțarea lucrărilor de reabilitare de la bugetul anual aprobat MApN.

   

  La 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci, a avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului Crucea Eroilor Neamului

  Acest monument a fost construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial.

  Munţii Bucegi reprezentaţi prin vârful Caraiman au fost stropiţi de sânge românesc în Primul Război Mondial. Pentru construcţia monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.

  Crucea Eroilor Neamului este unică în lume atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare. Monumentul era cea mai înaltă construcție din lume la vremea respectivă, de acest fel, situată la o astfel de altitudine.

  Crucea este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 m. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

  Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Regina Maria a urmărit îndeaproape execuția până la finalizarea ei.

  Construcția a fost realizată de către Societatea Cultul Eroilor, fiind mobilizați și un număr mare de tineri. În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național.
  Acest monument istoric a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

  Cinste Eroilor Neamului căzuţi în Primul Război Mondial pentru apărarea Patriei!