Un nou colegiu național militar la Craiova!

  Din anul şcolar 2016-2017, la Craiova va fi reînființat Colegiul naţional militar “Tudor Vladimirescu”, cu profil matematică-informatică și predare intensivă în limba engleză.

  Cifra de școlarizare pentru admiterea în clasele a IX-a va fi de 120 de locuri (100 băieţi şi 20 fete), fiind aprobate măsuri suplimentare de recrutare şi selecţie a candidaţilor. Examenele urmând să înceapă vineri, 27 mai.

  Concursul de admitere pentru CNM Craiova se organizează, în acest an, de către celelalte colegii naţionale militare (Breaza, Câmpulung Moldovenesc şi Alba Iulia), în funcţie de centrele zonale de selecţie şi orientare (CZSO) la care candidaţii au susţinut sau vor susţine selecţia.

  Graficul de organizare şi desfăşurare a recrutării şi selecţiei, numai pentru candidaţii care optează pentru CNM Craiova, este:

   

  a) pentru candidaţii care nu au întocmite dosare:

  - recrutarea candidaţilor  prin birourile de informare-recrutare (BIR) judeţene/de sector (14.04 – 15.05.2016);

  - selecţia candidaţilor la CZSO (25.04 - 20.05.2016);

   

  b) pentru candidaţii care au deja întocmite dosare pentru celelalte CNM (Breaza, Câmpulung Moldovenesc şi Alba Iulia) - cu excepţia celor care deja au fost declaraţi Respins la selecţie, dar doresc să se reorienteze către CNM Craiova:

  - informarea candidaţilor privind posibilitatea reorientării către CNM Craiova, prin completarea unei noi cereri de înscriere la sediul BIR sau CZSO, după caz, care se introduce în dosarul de candidat (14.04 – 10.05.2016);

            Mai multe detalii referitoare la condiţiile de recrutare şi selecţie pot fi obţinute de către candidaţi de la birourile de informare-recrutare judeţene/de sector, pe raza cărora domiciliază.

   

  ***

  Înfiinţarea acestui colegiului militar se inscrie în procesul de modernizare a sistemului de învăţământ militar, rezultatele excepţionale obţinute la învăţătură şi comportare, promovabilitatea la Bacalaureat se ridicându-se la valori de peste 99% în fiecare an, precum şi datorită faptului că cele trei colegii naţionale militare actuale au fost date exemple ca centre de excelenţă, au stat la baza deciziei privind înfiinţarea.

  Liceul militar din Craiova a fost inaugurat, în prezenţa Regelui Carol I, în anul 1885. În timpul primului război mondial, liceul a fost evacuat la Iaşi, împărţind incinta Liceului Militar „Macarovici“. Clădirea sa din Craiova a devenit spital de răniţi şi anexă a comandamentului german. Însă, după 1918, liceul se reîntoarce la matca sa trainică.

  I-au trecut astfel pragul, de-a lungul existenţei sale, regele Carol al II-lea şi primul-ministru Armand Călinescu (1938), ministrul de război generalul Constantin Pantazi (1943).

  Liceul militar se putea mândri cu dascăli de prestigiu. Erau cei care desăvârşeau pregătirea militară, dar şi cultura viitorilor militari de carieră, printre ei numărându-se Luca Preda, George Pascu şi V. Mihăilescu, decorat cu ordinul „Mihai Viteazul“. Datorită lor, oştirea română a primit militari de elită, dar şi oameni de cultură şi de ştiinţă proeminenţi: medicul scriitor Ion Bibeni, diplomatul N. Flitan - viitor ambasador român la Paris. După toţi aceşti ani de glorie, liceul se desfiinţează în 1948.

  În anul 1978, liceul a fost reînfiinţat şi a primit denumirea onorifică „Tudor Vladimirescu”. Rezultatele meritorii la olimpiade sau concursuri sportive, obţinute în competiţii cu liceele civile, dar şi în competiţiile cu celelalte licee militare, au fost dovada faptului că, la Craiova, profesorii şi-au făcut cu prisosinţă datoria, iar elevii au depus eforturi susţinute pentru însuşirea noţiunilor predate. În această perioadă, liceul a trecut în subordinea Statului Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene.

  Anul 1998 a adus probabil cea mai grea veste, atât pentru cadrele militare şi profesorii liceului, dar şi pentru elevii săi: desfiinţarea, conform ordinului ministrului apărării.

  Astfel, în cei 83 de ani de existenţă, Liceul militar din Craiova a dovedit, prin rezultate meritorii, că posibilităţile materiale şi spirituale de care dispune sunt cu mult peste ale altor licee, că prin educaţia primită aici s-au construit caractere complete, care au făcut şi fac faţă cerinţelor tot mai diversificate ale vieţii sociale.