Artileriştii dobrogeni au executat trageri la suprafaţa apei

  Militarii Batalionului 345 Artilerie „Tomis“ au executat un exerciţiu cu trageri de luptă – LFX nivel secţie, în Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de trageri Sol-Aer Capu Midia, în această săptămână.

  Nu este prima dată când artileriştii dobrogeni execută trageri de luptă la suprafaţa apei, însă în acest an, tragerea a avut un caracter aparte. Artileriştii dobrogeni au folosit pentru prima dată loviturile explozive echipate cu focos epsilon (de  proximitate).“Atât timp cât în forţele terestre acest tip de focos nu a mai fost folosit de nici o unitate de artilerie, în condiţiile în care aproape toate unităţile care au în dotare obuzier sau tun de calibru 152 mm românesc dispun şi de acest tip de muniţie, putem spune că suntem îndrăzneţi şi am deschis o pagină..” ne-a împărtăşit comandantul batalionului.

   

  Se comandă clar şi răspicat, semn că începe lupta pe mare. Comandantul de baterie, sublocotenentul Băiaşu Cristian primeşte misiunea de a executa foc împotriva inamicului ce înaintează pe mare. Focul obuzierelor calibru 152 mm şi al tunurilor antitanc calibru 100 de mm vor sprijini forţele de manevră pe timpul ducerii luptei de apărare pe litoral. Adversarul trebuie învins pentru a nu ajunge în dispozitivul de luptă al forţelor proprii.

  Se aud comenzi şi se dau rapoarte, iar în vocea celor aflaţi la prima tragere răsună emoţia. „Servanţi la posturi!“ este comanda ce pune pe jar artileriştii. Fiecare sevant ştie ce are de făcut. Se montează şi se reglează aparatele de ochire la posturi, se leagă cordiţele, se deschid închizătoarele şi se încarcă piesele. Tensiunea creşte, ne ţinem câteva secunde respiraţia până se aude tare comanda „Salvă Foc!”. Pământul se cutremură. O perdea de fum groasă se ridică la cer, iar în poligon s-a făcut linişte. Inamicul nu se mai zăreşte. În zare tunurile se odihnesc obosite, iar peste poligon se revarsă o ploaie torenţială ca semn de triumf al artileriştilor.

   După terminarea exerciţiului, comandantul de baterie ne explică: „Militarii s-au antrenat intens pentru exerciţiul de astăzi. Comparativ cu tragerile de anul trecut s-au observat îmbunătăţiri - a crescut nivelul de coeziune al grupului, comandanţii de piese şi-au exersat mai bine actul de comandă, iar militarii şi-au dat silinţa pentru ca efectul la ţintă să fie cel scontat.”

  Exerciţiul cu trageri de luptă s-a desfăşurat în condiţii normale, de siguranţă deplină, cu rezultate pozitive şi cu multă bucurie că până la acest moment totul a decurs foarte bine. Mai avem un pas şi anume să ajungem în siguranţă, cu toţii, acasă”, ne-a declarat comandantul batalionului de artilerie.