”Micii Cercetași”, ediția a – III- a

  În Tabăra militară Brădet, din județul Brașov, s-a desfășurat a treia ediție a taberei ”Micii Cercetași”. Timp de o săptămână, cu mic cu mare, 56 de copii ai cadrelor militare din Brigada 9 Mecanizată ”Mărășești” au pornit la drum în căutarea aventurii.

   

  Proiectul se află la a treia ediție și are ca scop promovarea profesiei și a învățământului militar în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani.

   

  În acest an, participanții au avut parte de un program divers ce a cuprins atât activități recreative cât și ore de cultură generală. Activitățiile aplicativ-militare au reprezentat un element de noutate pentru cei mici, stârnind interes și curiozitate în rândul participanților. Copiii au participat cu entuziasm la înviorare, au învățat noțiuni de topografie, orientare în teren cu busola și harta, tehnici de acordare a primului ajutor dar și tehnici de supraviețuire în zona montană. Dintre toate acestea, confecționarea diferitelor tipuri de focuri a reprezentat activitatea principală în topul preferințelor celor mici.

  După jumătate de zi de forfotă și deplasări pe plaiuri deluroase, programul de după-amiază a fost presărat cu jocuri în echipă, vizite la obiective turistice și militare din zonă, concusuri de poezie, cântece ostășești, glume, povești și focuri de tabără.

   

  Familiarizându-se cu misiunile cercetașilor și regulile militărești, gândurile celor mici s-au îndreaptat spre militarii din familiile lor. Nu dorul de casă a fost motivul, ci numeroasele întrebări și curiozități care au dat năvală. Fără să stea prea mult pe gânduri, ajutați de instructorii militari aflați în tabără, micii cercetași și-au facut curaj și au așternut pe hârtie gândurile lor. Au vrut să trimită militarilor români aflați în misiune în Teatrul de Operații Afganistan o scrisoare, un gând bun, o listă de întrebări sau pur și simplu un desen făcut cu drag. Unii dintre participanți au părinții sau rudele în misiune în Afganistan, alții nu, însă asta a contat cel mai puțin. Copiii și-au dorit un singur lucru - să împărtășească militarilor puțin din experiența căpătată în tabără, din gândurile și sentimentele lor. De la aproximativ 4000 de km, aceștia au transmis către militarii români aflați în misiune departe de casă scrisori, desene, gânduri frumoase și o listă întreagă de întrebări și curiozități care așteaptă nerăbdătoare răspunsuri.

   

   

   

  Nu este de mirare că pe timpul taberei participanții au fost numai ochi și urechi. În timp ce unii dintre ei se află la prima experiență de acest fel, ceilalți și-au reamintit cu bucurie ceea ce au învâțat la edițiile trecute ale taberei. Cei cu experiență în domeniu au avut șansa de a-și consolida cunoștiințele, devenind mici instructori și ajutor de nădejde pentru cadrele militare responsabile de activitate. ”Cu mic cu mare, cu toții am avut de învățat lucruri noi, ne-am distrat și am legat noi prietenii”, ne-a mărturisit plutonierul George Ichim, instructor în tabăra militară.

  La festivitatea de încheiere a taberei, energici și plini de voie bună, micii cercetași au defilat mândri în fața părinților. Locotenent – colonelul Cătălin Crăcea a înmânat participanților diplome și insigne, le-a mulțumit pentru receptivitate și le-a urat mult succes pe viitor. În momentul despărțirii, copiii au plâns și s-au îmbrățișat. Bucuria nu a ținut mult întrucât, și de această dată, tabăra s-a terminat  mult prea repede.