O zi de misiune în Teatrul de Operații Afganistan

   

  Afganistan – Kandahar. 13 septembrie 2016 - EID-al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), zi importantă pentru afgani. Pentru militarii Forțelor Terestre române  dislocați  în  Baza Militară Kandahar, o zi obișnuită.

   

   

  Soarele este mai strălucitor ca în alte dimineți, semn că ne așteaptă o zi frumoasă. Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi  se pregătesc să execute o nouă misiune de angajare a liderilor locali, în aria de responsabilitate.

   

   

  Ne alăturăm și noi Plutonului 3 Eagle, comandat de sublocotenentul Teodor Căpîlnean. Destinația vizată - satul Takht-e Pol, localizat în partea de sud a provinciei Kandahar. Executăm pregătirea dinaintea misiunii, aflăm ultimele informații despre riscurile din aria de securitate, verificăm materialele, mijloacele de comunicații, tehnica și pornim la drum.

   

   

  Prima oprire, cel mai apropiat sediu al Poliției Naționale Afgane. Suntem întâmpinați cu zâmbete și foarte multă voie bună. După ce polițiștii ne poftesc să luăm loc pe un colț de iarbă, începem să discutăm despre problemele localnicilor, despre obiceiurile și tradițiile culturii afgane. Fiind sprijinite de forțele de coaliție, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane pot gestiona mai bine amenințările datorate activității insurgenților. Astfel, o bună colaborare a tuturor forțelor reprezintă cheia asigurării securității locale.

   

   

  Astăzi este zi de sărbătoare pentru musulmani. Una dintre cele mai importante evenimente din religia islamică. O parte dintre locuitorii provinciei sunt plecați în pelerinaj la Mecca, nepovestește Azim, locțiitorulcomandantului sediului local de poliție. În doar câteva minute, oamenii ne aduc lipii, ceai cald, caramele. Trebuie să bem și să mâncăm pentru a le demonstra că le respectăm cultura și tradițiile, îmi șoptește caporalul Ioan Popițanu.

  Cunoașterea culturii locale se dovedește a fi deosebit de importantă, ajutând militarii să interacționeze mult mai ușor cu populația locală. Acest aspect este unul dintre elementele obligatorii pe care Rechinii Albi și l-au însușit înainte de dislocarea în Teatrul de Operații Afganistan. Am băut ceai și am mâncat cu toții lipii tradiționale. Ospitalitatea lor este uimitoare. La plecare, aceștia ne cer să le facem o fotografie pe care să o aibă amintire. Îmbarcăm și ne continuăm drumul.

   

   

  Ajunși la marginea satului Takht-e Pol, încercăm să vorbim cu malik-ul satului, însă aflăm că acesta este plecat. Acest lucru nu ne împiedică să interacționăm cu localnicii veniți în întâmpinarea noastră. O mulțime de copii, printre care și câțiva bărbați se apropie de noi. Am mai venit în acest sat, iar oamenii ne cunosc, ne precizează plutonierul major Cornel Arexandei, comandantul grupei 3. Ne oprim cu toți în dreptul unui adăpost, denumit magazin. În realitate, o încăpere cu pereți din bolovani și acoperiș din bârne, crengi și fân. Acolo, vreme de câteva ceasuri, câțiva militari din Plutonul 3 Eagle printre care și comandantul de pluton, discută cu populația locală. 

   

  Foto: Marius Galanton