O altfel de misiune

  Afganistan. Locul în care militarii români sprijină Forțele Naționale de Securitate Afgană și sunt alături de populația locală din Afganistan.

   Încă o zi de misiune pentru militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi, dislocați de aproape 2 luni în Baza Militară Kandahar.  Astăzi, aceștia au de îndeplinit o altfel de misiune. Se vor deplasa într-un sat din aria de responsabilitate în care populația locală nu privește cu ochi buni Forțele Naționale de Securitate Afgană. Acolo vor încerca să întărească relațiile dintre localnici și autoritățile locale. 

  Pentru executarea unei astfel de misiuni este nevoie ca forțele de coaliție să mențină o bună colaborare cu populația din aria de responsabilitate. De asemenea, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgană trebuie să fie aproape de localnici, să le apere interesele și împreună cu forțele coaliției să sprijine nevoile acestora. Acest lucru pare simplu la nivel de teorie, în practică însă, diferențele de educație și religie dintre oameni îngreunează de cele mai multe ori desfășurarea misiunii.

  Pornim la drum. Militarii Plutonului 3 Wolf încep deplasarea spre satul Molla Kuchi din districtul Dand. Alături de aceștia se află reprezentanți ai Poliției Naționale Locale dar și militari ai Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței ”Rechinii Albi”.

  Scopul principal al activităților noastre, desfășurate în colaborare cu forțele de coaliție și forțele naționale de securitate și apărare afgane, este de a schimba, prin mijloace specifice aflate la dispoziție, opinii, atitudini și comportamente, astfel încât populația locală să înțeleagă mai multe despre posibilitățile pe care le are la dispoziție.

  Ajungem în satul Molla Kuchi. Loc în care, Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane nu se bucură de o percepție prea bună din partea populației locale. Găsim aici oameni săraci care își duc cu greu traiul de pe-o zi pe alta, fără a avea prea multe bucurii. Copii pentru care școala reprezintă doar un cort aflat la marginea satului, unde din când în când cineva le povestește ceva, copii care trăiesc fără curent electric sau alte facilități. Localnici care nu cred în autoritățile locale, localnici deznădăjduiți.