Portret de militar

  1 Decembrie reprezintă Ziua Națională a României și marchează momentul creării României Mari. Cum este să fii născut în această zi, cu o importantă semnificație pentru orice român, aflăm de la colegul nostru, căpitanul Marian Nicolae Stoica, militar al Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi, care în prezent execută o misiune  în Teatrul đe Operații Afganistan.

  Căpitanul Marian Nicolae Stoica nu se află la prima misiune într-un teatru de operații. Acesta a mai fost în Afganistan și știe foarte bine care sunt provocările pe care o misiune externă ți le poate oferi. În acest an, Marian și-a sărbătorit ziua de naștere în Teatrul de Operații Afganistan, departe de familie și de cei de acasă, însă alături de câteva sute de camarazi. Acesta s-a simțit mai special decât restul, sărbătorind o zi cu dublă semnificație, Ziua Națională  a României și ziua de naștere.

  Căpitan Marian Nicolae Stoica: În cadrul activității desfășurate aici, principala provocare o reprezintă colaborarea directă cu partenerii internaționali.  Principiile “need to share” și “need to know” necesită a fi aplicate la nivel tactic, astfel încât imaginea operațională comună să reflecte realist situația din aria de operații. Împreună, încercăm să diseminăm produse finite care să pună în valoare avantajul tehnologic și care să facă diferența la nivel de luptător.

  1 Decembrie reprezintă Ziua Națională a României și marchează momentul creării României Mari. Cum vă simțiți să fiți născut în această zi, cu o importantă semnificație pentru orice român?

  Armata întodeauna a purtat aspirațiile poporului român spre unitate, spre unire și meseria pe care mi-am ales-o eu, de militar, probabil nu poate să simbolizeze decât ce doresc eu ca român, de ziua mea, cred că a fost un cadou pe care strămoșii noștri mi l-au făcut acum mulți ani înainte.

  Întodeauna m-am simțit mândru că m-am născut într-o zi cu așa mare importanță pentru orice român. Încă de la 14 ani, de pe băncile liceului militar, și mai apoi continuând cu Academia Forțelor Terestre, această zi a fost foarte importantă pentru mine cât și pentru colegii mei. Vă pot spune că, mereu, cunoscuții și colegii de serviciu și-au adus aminte de ziua mea și am sărbătorit-o împreună, făcându-mă să mă simt “mai român decât ceilalți”.

   

  Cum vă simțiți să sărbătoriți ziua de 1 Decembrie în Teatrul de Operații Afganistan?

  Mă aflu la a doua misiune în acest teatru de operații și este pentru prima oară când îmi sărbătoresc ziua de naștere în Afganistan.

  Este un moment special, având în vedere că toți colegii au aflat că este ziua mea și i-am avut pe toți alături, ceea ce a făcut ca lipsa celor dragi și a familiei să fie mai ușor resimțită. Totodată, primind mesaje aniversare și de la partenerii străini m-am bucurat și m-am simțit într-adevăr special, fiind mândru că pot contribui la una dintre misiunile Armatei României în teatrele de operații.

  De ce meseria de militar și nu altă profesie?

  Cred că alegerea am făcut-o când eram foarte mic, aș putea spune că dragostea de țară este unul dintre motive. Mulți dintre noi poate nu mai știu ce înseamnă dragostea de țară - patriotismul, este un sentiment pe care fiecare român ar trebui să îl poarte adânc în inimă; Nu este ușor să fii militar, însă cred că acest lucru m-a făcut să continui și să îmi placă meseria.

   Poate “țara” este un termen prea “complicat” pentru oamenii de rând. Pentru mine, “țara” reprezintă cei dragi, cei care îmi sunt alături, familia, copiii. Pentru ei lupt, și alături de mine toți colegii mei, încercăm să păstrăm țara noastră cât mai sigură, astfel încât, în condițiile actuale în care necesitatea de securitate, de siguranță, este tot mai prezentă în mințile fiecăruia dintre noi, îndeplinindu-ne misiunile, nu facem decât să contribuim la satisfacerea acestei nevoi, iar acest lucru mă face să mă simt mândru.

   

  Sunteți parte a colectivului Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței “Rechinii Albi”, cum ați colaborat cu ceilalți colegi?

  Sunt foarte mândru să fac parte din acest batalion, colaborez foarte bine cu ei și sunt niște colegi excelenți. Mulțumesc comandanților mei că ne-au ajutat pe toți să ne integrăm și să fim un colectiv foarte unit. Împreună, încercăm să ne îndeplinim misiunea la cele mai ridicate standarde, astfel încât, când ne vom uita înapoi să fim mândri. Astăzi, sunt bucuros că sunt aproape de mine în această zi specială pentru mine, și în același timp pentru orice român.

  Satisfacții?

  Profesional am foarte multe satisfacții de la această meserie. Lucrând cu partenerii internaționali și ridicând standardele de pregătire pe zi ce trece la un nivel din ce în ce mai înalt, pentru a îndeplini obigațiile pe care atât România ca țară, cât și Armata României ca stâlp al societății, și le-a asumat, sunt foarte mândru de ceea ce fac. Făcând parte din Batalionul 341 Infanterie Protecția Forței “Rechinii Albi”, unitate de elită a Forțelor Terestre Române, ce reprezintă cu cinste, astăzi, Armata României în Teatrul de Operații Afganistan, mă face să simt plin de satisfacții.

   Armata României a evoluat foarte mult și s-a transformat, iar eu mă bucur că fac parte din acest corp, să-i spunem “select”, al militarilor români.

   

  Un mesaj pentru cei de acasă…

   În primul rând, mulțumesc familiei mele care este alături de mine, soției, celor doi copii care mă așteaptă acasă, celorlalți din familie mulțumesc pentru urări, și în același timp doresc să urez tuturor românilor un sincer La mulți ani și  fiți mândri că sunteți români.

  La mii de kilometri de casă, căpitanul Marian Stoica, alături de sute de militari ai Armatei României care, în prezent, participă la diferite misiuni externe au sărbătorit așa cum se cuvine Ziua Națională a României. Cu dragostea de țară în suflet, aceștia îșiîndeplinesc cum pot mai bine misiunile încredințate. Oricât de greu le-ar fi, în final, jurământul față de țată și dorul de cei dragi de acasă, îi ajută să meargă mai departe.