Teatrul de operații Afganistan – un loc presărat de pericole, într-o ţară aflată în mijlocul unui conflict parcă uitat de timpuri.

   

  Participând la misiunile NATO derulate până în prezent în Afganistan, militarii Armatei României încearcă în permanență să aducă populației civile  speranţă pentru un viitor mai bun.

   

  În cadrul misiunii Resolute Support, militarii Batalionului de Infanterie Protecția Forței dislocați în Baza Militară Kandahar acționează în sprijinul Forțelor Naționale de Securitate și Apărare Afgane. Sunt peste 400 și execută diferite tipuri de misiuni.

   

   

  Indiferent că sunt agrenați în misiuni ce implică patrularea în arie pentru interzicea plantării de dispozitive explozive improvizate, securizarea principalului punct de acces în bază, asigurarea transportului și protecția echipelor de consiliere și instruire a Forțelor de Securitate și Apărare Afgane, majoritatea dintre aceștia interacționează zi de zi cu membrii comunității afgane.

   

  În contextul barierelor impuse de cultură și a diferențelor de religie, succesul acțiunilor „Rechinilor Albi” depinde foarte mult de felul în care colaborează cu populația afgană. Așadar, menținerea încrederii liderilor locali și atragerea simpatiei acestora ușurează efortul depus de militari pentru a-și îndeplini obiectivele în cadrul misiunilor pe care le desfășoară.

   

  O altă zi, o nouă provocare. Colaborăm cu specialiștii CIMIC și PSYOPS ai batalionului, precum și cu Forțele de Securitate și Apărare Afgane și planificăm o acțiune de angajare a populației locale, în scopul creșterii încrederii acestora în Forțele de Coaliție.

   

   

  „Scopul misiunii PSYOPS planificate este de a convinge populația locală să  informeze autoritățile despre orice indiciu care ar putea duce la descoperirea dispozitivelor explozive ce pun în pericol viața comunității locale. De asemenea, în cadrul misiunii urmărim să culegem informații cu relevanță în domeniul operațiilor psihologice despre situația din zonă, în vederea sprijinirii viitoarelor activități militare” - ne povestește specialistul PSYOPS al batalionului, plutonier- adjutant Gabriel Constantinescu, la plecarea în misiune.

   

  Ne alăturăm și noi militarilor Companiei 1 „Eagle” și plecăm la drum. Destinația vizată – școala din localitatea Mandi Sar, loc în care ne așteaptă peste trei sute de copii și profesori. Nu este prima misiune de acest fel, așa că știm cu toții la ce trebuie să avem grijă. 

   

  Aflându-se în mijlocul populației afgane, modul de acţiune al unui militar este unul alert. Acesta trebuie să comunice permanent cu oamenii din jur (comandanţi, colegi, parteneri, localnici) și este pus sub presiunea controlului informaţiilor pe care le vehiculează. Aici trebuie să ştii, nu este loc de  îndoială, pentru că orice presupunere poate ascunde doze de risc. De aceea, afirmaţiile făcute de un specialist PSYOPS pot avea un rol important în atingerea obiectivelor misiunii. Pentru militarii români, o documentare permanentă bazată pe toate canalele de informare avute la dispoziţie, asociată unei înţelegeri cât mai completă şi corectă a informaţiilor primite, poate duce la succesul acţiunilor militare.

   

   

  Ajungem în sat, unde suntem așteptați cu zâmbete și voi bună. Malik-ul  ne întâmpină și ne poftește înăuntru. Școala ar fi trebuit să fie plină de copii, însă din cauza precipitațiilor abundente din ultima săptămână, în cele trei încăperi, denumite săli de clasă, nu am găsit pe nimeni.

   

  Chiar și așa, copiii ne așteptau să venim. I-am găsit în apropiere, râzând, chicotind și făcându-ne semne că ar vrea să primească caiete și pixuri, încălțăminte, dar și dulciuri. Câteva cuvinte în paștună și dari știm și noi, însă pentru a cere aceste lucruri, copiii nu au fost nevoiți să rostească cuvinte; ne-au arătat, iar noi am înțeles. 

   

   

  În scurt timp, membrii Poliției Naționale Afgane împreună cu liderii locali împart celor mici rechizitele școlare mult așteptate. Oriunde te-ai uita poți vedea mulțimea de zâmbete care ne înconjoară. Unul dintre ei, Herain, ține neapărat să bată palma cu fiecare militar care îi trece calea. Cu o strângere de mână poți citi fericirea de pe chipul lui. După ce salută militarii, își ia cartea și culorile și se așează cuminte pe pâmântul încă umed. Copiii sunt prietenoși, receptivi și ne cuceresc îndată. Privim atenți cum fiecare are ceva de studiat, de răsfoit și de arătat celuilalt. Lumina din ochii lor ne umple încă o dată sufletele de bucurie. Ne-am îndeplinit obiectivele. Ne luăm la revedere de la locuitori și plecăm la drum. Peste sat se așează liniștea.

   

  Nimic nu este surprinzător într-un astfel de loc. De la tristeţea produsă de pierderi umane, la bucuria primirii, chiar şi a unui simplu creion de către un copil, toate vin natural şi sunt tratate aici ca lucruri obișnuite.

   

   

   

  La întoarcere, specialistul CIMIC al batalionului, căpitan Marin Augustin, ne explică: „Am acordat sprijin pe timpul diseminării produselor PSYOPS, menite să întărească relația dintre Forțele de Coaliție și comunitatea locală. Acestă acțiune s-a adresat în principiu unui grup-țintă; în cazul nostru, copiii și populația adultă din localitatea Mandi Sar, însă a fost bine văzută și de ceilalți locuitori, dar și de Poliția Națională Afgană.

   

   

   

  Pentru localnici, obiceiurile, tradițiile și religia sunt „pietre de temelie” care au stat dintotdeauna la baza societății din care fac parte. În zonele rurale din Afganistan, liderii locali nu au absolvit instituții de învățământ, însă bazându-se pe credinţa populaţiei reușesc să își conducă oamenii și să își rezolve problemele juridice. Adunările vârstnicilor satului (shura) și ale liderilor locali sunt concepte adânc înrădăcinate în cultura acestei ţări și îşi găsesc originea în sistemul de valori al comunității afgane.

   

   

   

   

  De aceea, este foarte important ca pe timpul misiunii lor, „Rechinii Albi” să identifice persoane care se bucură de respect din partea populaţiei afgane. Prin intermediul acestor persoane se poate îmbunătăți  securitatea populației locale și se pot transmite mesaje importante, pentru ca aceștia să nu fie rezultatul acţiunilor de dezinformare ce îi inconjoară.

   

   

   

  Zi de zi suntem în mijlocul lor.  Facem acest lucru și suntem martorii faptului că elementele comportamentale la care apelăm şi care arată încredere populaţiei locale sporesc şansele ca informaţiile primite să fie cât mai aproape de realitate, sau chiar reale.

   

   

   

  Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței „Rechinii Albi” îşi îndeplinesc obiectivele și încearcă, pe măsură ce trece timpul, să imprime în conştiinţa tot mai încărcată a locuitorilor faptul că viitorul lor poate fi mai bun. Răspunsul pe care îl observăm constant în interiorul comunităţilor ne face să credem şi mai mult că munca militarilor români nu este în zadar.