Transfer de autoritate în Teatrul de Operații Afganistan

  Miercuri, 1 februarie, în Baza Militară Kandahar s-a executat transferul de autoritate la nivelul Echipei de Legătura a Statului Major General. După intonarea imnurilor României și al Statelor Unite ale Americii, Seniorul Reprezentativ al României, comandorul Doinel Gorgan a predate drapelul și responsabilitățile funcției pentru următoarele 6 luni, noului Senior Reprezentativ al României, comandorului Toma Dorel Trușcă.

   

   

  Predarea primirea comenzii s-a executat în prezența comandantului TAAC- South (Train Advice Assist Command - South), generalul Lee HENRY, militarilor Batalionului 341 Infanterie Protecție a Forței Rechinii Albi, Elementului Național de Sprijin, Echipei SFAAT, echipei HUMINT și detașamentul de Forțe Române pentru Operații Speciale.

   

   

  Pentru comandorul Doinel Gorgan, această misiune a însemnat o provocare, provocarea cea mai mare a fost reprezentată de situația de securitate, căreia noi, militarii români, a trebuit să îi facem față. Protecția forței a fost primordială în îndeplinirea misiunii noastre aici, în Afganistan. De-a lungul celor 6 luni am avut o colaborare strânsă cu toate structurile românești dislocate în Teatrul de Operații Afganistan și cu partenerii de Coaliție, de altfel activitatea noastră aici a fost apreciată la cel mai înalt nivel de către comandantul TAAC-South, generalul Lee Henry. La final, aș dori să transmit mulțumiri comandanților de detașamente, unități, subunități românești aflate la misiune în Teatrul de Operații Afganistan, pentru modul în care și-au îndeplinit misiunea și să raportez șefului Statului Major General în numele Echipei de Legătură a SMG, misiune îndeplinită!, ne precizează fostul Seniorul Național Reprezentativ pentru militarii din Afganistan.

   

   

  Aflat la începutul misiunii, comandorul Toma Dorel Trușcă, noul Șef al  Echipei de Legătură a SMG și Senior Național Reprezentativ se arată încrezător, voi face tot posibilul să continui activitatea depusă de predecesorul meu, comandorul Gorgan Doinel, și sunt convins că voi reuși având în vedere experiența dobândită de-a lungul carierei mele. Sunt onorat să ocup această funcției și de faptul că voi reprezenta cei peste 600 de militari români dislocați în această bază și voi face tot ceea ce îmi stă în putință ca la sfărșit să ne îndeplinim obiectivele propuse. Celor de acasă, le transmit să stea liniștiți pentru că militarii români își execută misiunea cu profesionalism, respectând regulile și procedurile specifice Teatrului de Operații Afganistan.

   

   

  La sfârșitul ceremoniei, militarilor români li s-au acordat Medalii Non-Article 5, fiind felicitați pentru misiunea îndeplinită cu succes. În mai puțin de o lună și Rechinii Albi vor raporta Misiune Îndeplinită, întrucât misiunea lor în acest teatru de operații se încheie. În Afganistan, se pregătesc să vină Lupii Negri, bravi infanteriști ieșeni, care au încheiat recent etapa de pregătire pentru misiune.

   

  La mii de kilometri de casă, sute de militari ai Armatei României participă, în prezent, la diferite misiuni externe. Cu dragostea de țară în suflet, aceștia își  îndeplinesc cum pot mai bine misiunile încredințate și reprezintă cu mândrie Armata României.

   

  Foto: Marius Galanton