Mesaje de ziua tanchiștilor

  Astăzi sărbătorim 98 de ani de când, prin ordin al regelui Ferdinand I, lua ființă primul batalion de ''care de asalt'' din Armata României, act ce a marcat apariția armei tancuri în țara noastră.

   

  Întrevăzând potențialul de întrebuințare a tancului în războiul modern, România a fost printre primele ţări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea armatei cu tehnică blindată.

  Arma tancuri și-a dovedit rapid utilitatea, prin combinația de putere mare de foc, mobilitate și protecție eficientă a echipajelor în câmpul tactic, tancurile devenind hotărâtoare în balanța forțelor combatante încă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

  Este deja clasică, dar perfect valabilă, figura de stil care, prin analogie cu jocul de șah, atribuie infanteriei rolul de regină pe tabla de joc, iar tancului pe cel de rege, având în vedere rolul determinant al acestei arme în câștigarea unei lupte.

  Tanchiștii Armatei României de astăzi sunt un corp profesional redutabil, unit și puternic. V-am văzut și admirat personal în acțiune în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu sau în raionul de instruire de pe malul Dunării, la Bordușani, în cadrul exercițiului Saber Guardian 17 și am fost impresionat de puterea de foc și de manevră a subunităților de tancuri participante.

  Am avut ocazia să vizitez câteva unități de tancuri,  cum ar fi Batalionul114 Tancuri "Petru Cercel" din Târgoviște ai cărui militari mă cunosc de dinaintea asumării mandatului de ministru  și, de curând, Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă”. Cunosc bine condițiile de instruire, dar și  nevoile de sprijin din partea ministerului. Vă asigur că îl veți avea în totalitate.

  La mulţi ani, sănătate şi împliniri pe plan profesional şi familial stimați tanchiști români!    Mesajul ministrului apărării naţionale, Adrian Țuțuianu

   

   

  În fiecare an, la 1 august, sărbătorim Ziua Tanchiştilor, marcând astfel constituirea în anul 1919 a primei structuri de tancuri din Armata României „Batalionul Carelor de luptă”.

  Încă de la înfiinţarea sa, arma tancuri şi-a câştigat un loc de cinste în armată datorat atât eficienţei şi impetuozităţii tancului în rândul maşinilor de luptă, cât şi profesionalismului corpului său de cadre, strâns legat de pregătirea tehnică superioară, dinamismul, robusteţea şi spiritul de sacrificiu ale tanchiştilor români.

  Tancul continuă să constituie elementul de forţă emblematic în peisajul luptei terestre, iar prin întreaga lor evoluţie, exponenţii acestei arme au menţinut la cote înalte respectul camarazilor din celelalte arme şi specialităţi militare.

  Purtăm în inimile noastre un adânc respect pentru tanchiştii care s-au jertfit pentru ţară în crâncenele confruntări din istoria zbuciumată a Armatei României, precum şi pentru supravieţuitorii acelor vremuri, care păstrează vie memoria camarazilor ce au pierit pe câmpul de luptă.

   

   Dragi camarazi tanchişti,

  Saltul tehnologic rapid şi nevoile de dezvoltare cu care tanchiştii au trebuit să ţină pasul, au adus provocări majore, dar şi oportunităţi deosebite în ceea ce priveşte perfecţionările aduse tancului modern, crescând astfel manevrabilitatea şi puterea de foc.

  Dezvoltarea capabilităţilor în vederea realizării interoperabilităţii la nivelul NATO este o sarcină de mare responsabilitate, pe care sunt convins că o veţi îndeplini la cele mai înalte standarde, aşa cum aţi făcut-o şi până acum.

  Prin rezultatele obţinute la cel mai mare exerciţiu din acest an, Saber Guardian,   aţi demonstrat calităţi profesionale deosebite, iar modul în care aţi răspuns cerinţelor îmi conferă un sentiment de satisfacţie şi încredere în potenţialul dumneavoastră de a face faţă, cu succes, provocărilor viitoare.

  Sunteţi un colectiv deosebit, de oameni hotărâţi, buni camarazi, cu un evident potenţial de a duce mai departe, cu succes, bogatele tradiţii ale armei din care faceţi parte.

  Vă asigur de întregul meu respect pentru tot ceea ce faceţi, felicit întregul personal activ, în rezervă şi în retragere şi vă adresez sincere urări de sănătate dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră.

  La mulţi ani!    Mesajul șefului Șefului Statului Major General, Nicolae-Ionel Ciucă