20 de ani de la înfiinţarea specialităţii militare EOD

   

  Vă adresez gândurile mele de apreciere la împlinirea a 20 de ani de la apariția, în mod oficial, a specialităţii militare EOD (Explosive Ordnance Disposal) în Armata României.

  Deși sunteți o armă tânără, v-ați câștigat repede admirația și respectul camarazilor de la celelalte arme și ați dobândit rapid dreptul de a fi asemuiți unuia din corpurile de elită ale Armatei României, un corp alcătuit din militari profesioniști și curajoși, al căror principal obiectiv asumat este de a interveni în situații-limită, supunându-se unor riscuri deloc neglijabile, pentru a descoperi și neutraliza munițiile convenţionale neexplodate și dispozitivele explozive improvizate descoperite în timpul executării misiunilor în teatrele de operații sau pe teritoriul național.

  Actualmente, în cadrul Armatei Românei își desfășoară activitatea, cu cinste și devotament, cinci grupuri EOD la Forţele Terestre şi câte un grup EOD la Forţele Aeriene şi Forţele Navale, iar fiecare dintre ele beneficiază de echipamente moderne, de ultimă generaţie, autospecialele EOD pe saşiu VAMTAC S3 şi MRAP COUGAR, fiind echipate cu o multitudine de componente specifice intervenţiei operatorilor în condițiile cele mai dificile.

  Misiunile internaționale în care v-ați clădit reputația, pornind de la cea din teatrul de operații din Bosnia, între anii 2000-2003, v-au familiarizat cu un număr mare de provocări pe care erați obligați să le ”dezamorsați”, de cele mai multe ori, aflându-vă sub presiunea timpului.

  În anul 2009, Grupul EOD al Forţelor Aeriene a fost primul grup EOD care a acţionat în sprijinul batalioanelor române de manevră din teatrul de operaţii Afganistan, iar în anul 2011 a asigurat sprijinul EOD la aeroportul din KABUL, în cadrul misiunii ,,KAIA LEAD NATION”.

  Deși ați acumulat, în sutele de misiuni, o bază solidă de lecții învățate, nu pot fi excluse, nici măcar pentru cei mai experimentați dintre dumneavoastră, situațiile noi, pentru care nicio procedură nu vă poate pregăti în detaliu dinainte. Riscurile profesiei dumneavoastră rămân în permanență mari, de aceea vă solicit să dați dovadă de multă vigilență și să tratați cu maximă seriozitate și atenție fiecare din cazurile pe care veți avea responsabilitatea să le rezolvați, oricât de banale ar putea părea la prima vedere.

  Domeniul cercetării, detecţiei, recunoaşterii şi identificării muniţiilor explozive convenţionale şi a dispozitivelor explozive improvizate este unul complex, de actualitate, atât structurile militare, dar și cele civile având nevoie de expertiza dumneavoastră în soluționarea diferitelor situații sau alerte.

  Aveți o meserie foarte periculoasă cu responsabilități dintre cele mai mari. Viețile militarilor, dar și ale civililor, depind de multe ori de rapiditatea și eficiența intervențiilor dumneavoastră. Vă puneți propria viață și securitatea în pericol  de fiecare data când executați o misiune menită tocmai a înlătura pericolul.

  Suntem recunoscători pentru profesionalismul, generozitatea și pasiunea cu care vă îndepliniți misiunile, iar acum, de ziua dumneavoastră, vă doresc ”La mulți ani!”   Mesajul ministrului apărării naţionale, Adrian Țuțuianu

   

   

  În urma creşterii ameninţărilor cu dispozitive explozive improvizate din teatrele de operaţii a apărut necesitatea înfiinţării unei noi specialităţi ai cărei specialişti să fie capabili să detecteze şi să neutralizeze incidentele EOD, care pot periclita manevrabilitatea unităţilor combative. Astfel, în anul 1997, a luat fiinţă “Centrul de pregătire a specialiştilor în controlul mecanismelor explozive”, consfiinţind, cu acest prilej, existenţa unei noi specialităţi în Armata României, specialitatea militară EOD.

   

  Dragi camarazi EOD-işti,

  În această meserie trebuie să fiţi constienţi că nu se poate greşi decât o singură dată.

  Am încredere deplină în calităţile dumneavoastră profesionale şi morale şi vă cer să vă consacraţi întreaga energie, pricepere şi putere de muncă pentru perfecţionarea pregătirii în spiritul concepţiilor moderne pentru a fi la curent cu cele mai noi tehnici de utilizare şi dezamorsare a sistemelor explozive.

  Apreciez, în mod deosebit, efortul constant pe care îl depuneţi pentru desfăşurarea activităţilor de instruire la un nivel calitativ superior pentru că în această profesie pregătirea continuă şi experienţa fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Datorită profesionalismului de care aţi dat dovadă de-a lungul timpului, aţi câştigat respectul aliaţilor şi partenerilor atât în plan naţional cât şi internaţional.

  Vasta dumneavoastră experienţă în domeniu şi modul în care aţi răspuns cerinţelor îmi conferă un sentiment de satisfacţie şi încredere în potenţialul dumneavoastră de înfrunta, cu succes, provocările viitoare.

  Fiţi deschişi şi pregătiţi să faceţi faţă schimbărilor, continuaţi să vă antrenaţi pentru a atinge standardele cerute de o armată modernă, în măsură să-şi îndeplinească cu onoare toate sarcinile şi misiunile încredinţate!

  Cu prilejul Zilei specialităţii militare EOD, vă felicit şi vă doresc succes, multă sănătate şi bucurii, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, putere de muncă şi tărie morală în îndeplinirea tuturor misiunilor care vă sunt încredinţate!

  La mulţi ani!   Mesajul șefului Șefului Statului Major General, Nicolae-Ionel Ciucă