Am plecat spre casa!

  "Nu este nimic mai ispititor, incantator si inrobitor decat viata pe mare."
  Joseph Conrad

  Souda Bay, 17 septembrie

  Era trecut putin de ora 10 cand, remorcherele care au ajutat Nava Scoala Mircea la manevra de plecare din portul Souda, si-au incheiat misiunea si velierul romanesc a luat drum spre Constanta, pe cunoscuta melodie "Hai acasa" a lui Gil Dobrica. Cele patru luni de mars de instructie se apropie de final, iar concluziile in urma misiunii vor fi punctate saptamana viitoare, in ultima corespondenta care va fi transmisa din acest mars de instructie.
             Cea din urma escala din acest mars a readus bricul in Insula Creta, acolo unde a facut escala si in marsul din 2016; chiar daca aici nu au fost activitati de reprezentare la nivel de ambasadori, NS Mircea a continuat sa asigure vizibilitate Romaniei cu mandrie. A fost sprijinita in acest demers de contraamiralul de flotila George Tsogkas, comandantul NMIOTC (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre), cel care s-a aflat aproape in fiecare zi de sedere in port, pe nava. Chiar daca NMIOTC este locul unde se instruiesc echipajele navelor NATO inainte de participarea la misiuni de interdictie maritima sau lupta contra pirateriei, acesta a devenit, pentru o zi, locul unde tinerii cadeti au putut vedea ce se intampla in acest centru si au putut intra in atmosfera cursurilor de pregatire, in special a celor desfasurate de grupele de boarding de pe navele NATO si ale statelor partenere. 


             Contraamiralul de flotila George Tsogkas: "NMIOTC se ocupa de ceea ce reprezinta securitatea maritima, concept care este foarte important astazi si reprezinta o permanenta provocare. Pentru a putea face fata noilor provocari din domeniul maritim, trebuie sa ne intelegem si sa lucram impreuna. Suntem state membre NATO si trebuie sa ne antrenam impreuna. Toate navele romanesti care vor veni aici, vor fi instruite; mai mult decat atat, in colaborare cu MARCOM, am initiat un pachet de pregatire de baza pe care il oferim gratuit tuturor navelor NATO care participa la misiuni.
             Studentii, aflati la inceput de drum, trebuie sa se pregateasca si sa ajunga sa creeze o lume mai buna, o lume mai sigura, un viitor mai bun; este foarte important pentru ei sa inteleaga ce se intampla aici si pentru ca toate navele NATO trec pe la noi la instruire, ei vor sti deja la ce sa se astepte in viitor. Este foarte important pentru ei dar si pentru noi, ca ei viziteaza acest centru. Le doresc cadetilor sa invete bine, sa fie mandri de profesia aleasa, sa fie mandri de aceasta nava si sa aiba succes in activitatea lor profesionala." 

             Inca de la inceputul functionarii acestui centru, in 2008, la NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre si-au desfasurat activitatea ofiteri romani; au fost pe rand, locotenent-comandorii Decebal Ciobanita, Adrian Gobjila si Adrian Mititelu. Contraamiralul de flotila George Tsogkas: "Multumesc Marinei Romane si viceamiralului Mirsu, pentru sprijinul pe care il acorda NMIOTC si pentru faptul ca ne trimite ofiteri foarte buni aici. Stiu ca exista o colaborare foarte buna intre marinele celor doua state, colaborare care poate fi extinsa. Il avem aici pe locotenent-comandorul Andrei Mititelu, un ofiter foarte bun, aflat de trei ani aici si a carui experienta ne ajuta sa-i integram pe cei mai noi veniti in centru."
             "Fiecare clipa de cautare este o clipa de regasire", Paulo Coelho. Ne-am cautat si ne-am regasit si noi - cei care am mai fost in Creta -, admirand portul venetian din Chania, resortul militar de pe plaja Marathi sau prin NEX-ul din baza americana. Dincolo de activitatile oficiale si de serviciile pe care le-au executat, studentii au avut timp sa se bucure de soarele arzator din Creta, sa admire Souda sau Chania sau sa isi petreaca timpul pe plajele din zona.


             Receptia oferita de comandantul NS Mircea a adus la bordul navei toti comandantii bazelor navale si aeriene din zona, amirali si generali in activitate sau rezerva, oficialitati locale si reprezentanti ai Bisericii ortodoxe grecesti. A fost cumva o sarbatoare locala la bordul NS Mircea iar la final, cu totii au transmis numai cuvinte admirative la adresa navei. Contraamiralul de flotila George Tsogkas: "Am fost impresionat de NS «Mircea», inca de anul trecut cand am vizitat-o in Iraklion. As fi vrut sa avem si noi o astfel de nava."
             In Souda, echipajul navei a continuat procesul de internationalizare, deoarece au sosit la bord si doi cadeti greci de anul IV, de la Academia Navala din Pireu; acestia se vor instrui pe NS Mircea pana in portul Constanta. Acum se afla la bord studenti din Bulgaria, China, Polonia, Grecia, Germania si, evident, Romania. Intr-o lume globala, aceasta experienta a internationalizarii marsurilor este foarte importanta pentru pregatirea si activitatea ulterioara a cadetilor.

             Nava Scoala Mircea se afla acum in drum spre portul Constanta, acolo unde va ajunge vineri, 22 septembrie. Pana atunci cadetii romani si straini vor continua sa lucreze impreuna, isi vor definitiva stagiul de practica si lucrarile de matelotaj si se vor ruga ca Marea Neagra sa nu fie capricioasa. De asemenea, studentii romani vor sustine colocviul de practica, o incununare a acestei perioade de practica.
              "Dragostea este spatiul si timpul masurate cu inima." Marcel Proust. ...au mai ramas mai putin de 650 Mm pana la Constanta si aproape cinci zile din cele 122 ale marsului, pana cand vom putea spune celor dragi - fara ajutorul impersonalului telefon sau WhatsApp - ca ne-au lipsit si cat de mult ii iubim. 
             Cu speranta ca vom avea intelepciunea sa depasim cu bine si ultima etapa a marsului, ca vom invata sa pretuim timpul petrecut de la bordul NS Mircea si ca nu vom uita ca increderea este un sentiment care se castiga foarte greu si se poate pierde usor, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!