Cercetașii dobrogeni în acțiune

  Cercetaşii dobrogeni au executat modulul de pregătire ”Care Under Fire”  în poligonul de cercetare al Brigăzii 9 Mecanizată Mărăşeşti.

  Rănit la ora 12, sanitarul să vină! Se dau comenzi, iar cercetașii se pun în mișcare. Militarii Companiei 349 Cercetare, sau Fantomele cum sunt supranumiți, alături de camarazii din structurile de cercetare ale brigăzii, au dat startul antrenamentelor. Este foarte important ca toți militarii să cunoască noțiuni Care Under Fire, salvator putând fi oricare dintre ei.

  Care Under Fire este o mică parte dintr-un modul de pregătire mai complex, Tactical Combat Casualty Care, menit să antreneze cursanții în următoarele domenii de instruire: Tactical Under Fire, Tactical Field Care, Tactical Evacuation Care, MEDEVAC.

  În terenul de instrucție, militarii au avut obiective bine stabilite: perfecţionarea deprinderilor şi tehnicilor de acţiune pe timpul acordării primului ajutor medical unui camarad rănit pe câmpul de luptă, precum și exersarea procedurilor standard de operare.

  Militarii au fost atenți asupra următoarelor aspecte: siguranţa salvatorului, deplasarea la victimă, acordarea primul ajutor şi extragerea victimei în cea mai mare viteză. Cursul a cuprins două etape, una teoretică și cealaltă practică, urmărind ca participanții să aprofundeze cât mai multe informații, atât în sala de pregătire cât și în teren.

  „Am avut parte de un colectiv închegat, înțelegător, dornic să învețe lucruri noi. Sunt mândru de ei. Militarii s-au descurcat mai bine decât mă așteptam.”- a fost concluzia instructorului modulului de pregătire, caporalul Andrei Zapotoțchi.

   

  Două misiuni executate în teatrul de operații Afganistan, la care adăugăm cursurile de pregătire desfășurate atât în țară cât și în străinătate, l-au ajutat pe Andrei să-și sprijine colegii să se antreneze în condiţii cât mai apropiate de realitatea câmpului de luptă.

   

  La rândul său, colonelul Dorin Toma, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată Mărăşeşti, a subliniat că „cercetașii dobrogeni sunt gata să răspundă prezent ori de câte ori va fi nevoie de ei. Am dovedit, în câmpul de instrucție, că avem oameni bine pregătiți”. La finalul cursului, acesta a înmânat participanților diplome de merit, felicitându-i pentru rezultatele obținute și profesionalismul de care au dat dovadă.