Calificare la faza naţională a Olimpiadei de fizică

  Pasionaţi de domeniul ştiinţelor exacte, doi elevi cantemirişti, sergent Ciprian Zaharia şi fruntaş Andrei Răduţă, s-au pregătit asiduu, sub atenta îndrumare a dascălilor, pentru un loc pe podiumul olimpicilor.

  Cea mai frumoasă performanţă a fost obţinută de elevul sergent Ciprian Zaharia care a reuşit, alături de călăuza lui pe drumul cunoaşterii şi al performanţei,  profesorul Ion Necula, calificarea la faza naţională a Olimpiadei de fizică, ce se va desfăşura, în acest an, la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

   

  Tânărul cantemirist pasionat de ştiinţele exacte mai are în palmares un premiu III obţinut în clasa a IX –a şi o menţiune în clasa a XI –a, ambele distincţii dobândite la faza judeţeană a Olimpiadei de fizică, sub coordonarea profesorilor Cornelia Bădilă şi Ştefan Matei. Premiul III obţinut în clasa a IX –a şi menţiune în clasele a X –a şi a XI –a la faza judeţeană a Olimpiadei de biologie dovedesc preocuparea constantă şi pregătirea temeinică a liceanului în uniformă militară.

  „Pasiunea mea pentru fizică se datorează manierei  în care aceasta este capabilă să descrie realitatea în formule matematice. Fizica pentru mine nu mai este de mult o disciplină abstractă. Cunoscând legile ei, am început să înţeleg mai bine lumea în care trăiesc, faptul că există o interdependenţă între fenomene şi o legătură indestructibilă între macro şi microunivers. De la zborul păsărilor până la vaporul care pluteşte în larg, de la culorile curcubeului până la incandescenţa becului totul este fizică...şi exemplele pot continua, trebuie doar să ai ochi să le observi”, ne-a spus Ciprian.

  La clasa a X – a, elevul fruntaş Andrei Răduţă, pregătit de profesorul Ştefan Matei, a obţinut menţiune la faza judeţeană a Olimpiadei de fizică.

  Ambele rezultate obţinute de liceenii în uniformă militară, care excelează în domeniul atât de vast al fizicii, demonstrează încă o dată locul şi importanţa studierii acestei discipline în Cantemir.