Un as al alergării

  "Am 34 de ani. Pasiunea mea este alergarea în cursele de maraton. M-am născut în Galați. Am copilărit având grijă de cei trei frați ai mei mai mici în timp ce părintii noștri munceau. Mi-a făcut plăcere, dar a fost și greu și mai cred că am învățat de pe atunci despre grija față de ceilalți. Poate de aceea acum simt nevoia să mă dedic altora prin ceea ce eu pot face: să alerg.

  De ce alerg? Pentru că vreau să arăt lumii că pot, că am și eu acel ceva care poate face lumea mai bună. Alergând m-am descoperit în primul rând pe mine și am aflat totodată că nu există limite decât cele pe care ni le impunem noi. Aș mai vrea ca lumea să nu mai prețuiască atât de mult aspectul fizic al unui om, ci ceea ce este el pe interior. Nu trăim singuri pe pământ și nici doar pentru noi, în realitate cred că trăim pentru ceilalți și dacă prin acel ceva special al fiecăruia, prin acel ceva care te deosebește de ceilalți, reușești să aduci un pic de bucurie, de ce să nu încerci asta? Dacă cel mai bine din ceea ce ești, dacă cel mai bine tu poți de exemplu să alergi, atunci poți foarte bine să faci asta pentru un copil bolnăvior.

   

  Am început să alerg pe la vârsta de 9 ani. Pe atunci profesorii de sport mă eliminau de la concursuri pentru că eram mai firav decât ceilalți și practic deveneam roșu la față și cred că se temeau să nu mi se întâmple ceva. Cu toate astea treceam primul linia de finish. Cred că eram atât de emoționat și de bucuros să alerg și să particip într-o competiție încât fața mea mă trăda bine de tot. Odată cu acele eliminări am mai învățat ceva: am învățat curajul. În loc să renunț, eu am simțit o mai mare determinare și am început să mă antrenez singur astfel încât la sfârșitul clasei a 8-a am câștigat competiția interjudețeană de pe Faleza Dunării. Atunci am simțit să înmânez pentru prima dată premiul meu cuiva, am dăruit cupa aceea doamnei profesoare de sport de la școală și cred că mi-am dorit de fapt în adâncul sufletului ca dânsa să își amintească mereu de copilul acela firav care se înroșea la față.

  Și de atunci am alergat continuu, pe distanțe din ce în ce mai mari, cred că s-a întâmplat ceva important atunci și nu despre victorie era vorba, cred că Dumnezeu mi-a dăruit la linia de sosire ceva prețios: curaj și multă încredere în mine.

  Am alergat în maratoane oficiale și în cursele mele personale printre care menționez doar câteva: am parcurs traseul Galați -Focșani anul trecut de Sfânta Maria Mică, asta însemnând 90 de km în 9 ore și tot anul trecut traseul Galați-Constanța, de ziua României, o distanță de 210 km în mai puțin de 24 de ore. Anul acesta am alergat la Mamaia pentru Ultramaratonul pe nisip „ Alerg 24 ore pentru Autism” și am reușit să parcurg 165 km în 24 ore, obținând locul 1 la individual și locul 6 împreună cu Echipa „Forța Albastră”.

  Sunt multe alte victorii despre care nu vreau să vorbesc. Pentru că cel mai important este NU victoria în sine ci scopul acesteia. Nu îmi place să fiu un „afiș”... prefer să fiu eu cu mine și cu muzica din mintea mea, eu cu zgomotul pașilor mei călcând pământul acesta cu un sens în ritm de maraton.

  Îmi doresc în viitor să particip la o cursă de 300 de km și cel mai important lucru: să îmbunătățesc, să îmi depășesc propriul meu timp.

  Cred în Dumnezeu și pot spune că am făcut cu el cândva un pact care suna cam așa: „Doamne, ajută-mă să alerg cât mai repede și mai mult, iar eu promit ca tot ce voi câștiga, să dăruiesc celor în nevoie. Dumnezeu cred că m-a ascultat pentru că m-a ajutat să cresc în ceea ce mi-am propus și eu la rândul meu, dăruiesc cu inima plină de bucurie tot ce se numește premiu. Sunt un om simplu, un om obișnuit care speră să aducă aportul său cumva pentru o lume puțin mai bună."  - caporal Laurențiu Cobzaru

  Laurențiu este polițist militar la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan.

  A obținut zeci de medalii la competiții naționale.
  Din palmares amintim:
  A ocupat locul I la Semimaratonul Autism-Galați în 2018,
  locul 1, Stafeta 10km, Constanța / Mamaia Black-Sea 10K, în 2016 și 2017,
  locul 1, „Crosul-Inimii”, 5km la Galați, în 2017,
  locul 1 la evenimentul sportiv „Alergare - 5 km'' în Grădina Publică Galați, în 2017,
  locul 1 la Maratonul Unirii – Focșani, între Focșani și Odobești, în 2018,
  locul 1, Galați, cros 3 km în 2014 și 2015 și locul 1 la Crosul Primăverii, 2 km, Tulcea, în 2018

  locul 2 – Stafeta la Semimaraton 2017 Galați, 21km și locul 4 în 2015
  locul 2 la Semimaraton-Internațional-Iași 2018, proba : Stafeta 2 *10,5 km

  locul 3, stafeta 7,5 km, „Semimaraton Galați -2016’’ și locul 3, semimaraton 21km în Galați, 2016
  locul 3, cros 2 km „Ziua – Olimpică  2017’’ în Galați  și locul 3 la  „Crosul – Dunării”, 2 km în 2017

  locul 4 – Stafeta, Semimaraton 21km, București în 2017, Așii Alergării Galați – stafeta gălățeană la două minute de podium,
  locul 4 -15 km, Locul 4 -42 km, Maratonul Zăpezii-Râșnov, județul Brașov, în 2018,

  locul 5, semimaraton  21km ‘’Porțile Deltei’’, Tulcea, în 2016
  locul 5, Constanța / Mamaia  „Maratonul Nisipului’’ 21 km, în 2017 și locul 1 (categorie vârstă), locul 4 (general) / proba: 10 km, în 2018.

  A participat la evenimentul sportiv în scop caritabil  „Semimaraton pentru Autism 21km’’, Faleza Galați, în 2017,
  la evenimentele sportive în scop caritabil, alergare 10 km în Grădina Publică Galați  „Patrick  vrea  să  trăiască, împreună  îl  putem  ajuta”, „Împreună  pentru  Robert”, „O  speranță pentru Rareș”, „Împreună  pentru  Ayian  Chirilă”, „Din  Inimă  pentru  Artiom”, „Împreună  o  putem  ajuta pe  Denisa”, „Să o ajutăm pe Bianca să meargă!”, „Din Inimă alergăm și dăruim un zâmbet pentru Artiom Bujenita", „Gălățenii aleargă pentru Andreea Alina Iacob” în 2017, „Gălățenii aleargă pentru Raul", „Un mărțișor pentru Ioana Mitrof”, „Împreună pentru David, o viață în culori'' , în 2018.

  Se implică foarte mult și în acțiuni caritabile, orice sumă câștigată din competiții o donează în scopuri caritabile.

   

  „Așii Alergării” s-au clasat azi pe locul 2 la semimaratonul de la Galați!
  Echipa e formată din Laurențiu Cobzaru, fratele lui, Liviu Cobzaru, Cristi Onofrei și Mircea Batog. Primii 3 sunt militari.

  La semimaraton au fost mai multe cauze caritabile, însă echipa a ales cu drag cauza lui Nicolas. Lui i-au dăruit premiul și cupa.

   

  Laurențiu, împreună cu Cristi Onofrei, Cosmin Valentin și Liviu Cobzaru, s-a clasat pe locul 3 la Maratonul Internațional Brașov 2018 (4 * 10,7 km – stafeta).

   

   Foto: galeria foto personală Laurențiu Cobzaru