”Șoimii Carpaților” alături de copiii afgani

  Afganistan. O țară măcinată de zeci de ani de război, de sărăcie și corupție, în care totul, de la tradiții și obiceiuri la casele de pâmănt, a rămas parcă încremenit în timp. În aceste condiții educația nu constituie unul din cele mai importante puncte de interes pentru societatea afgană. Deși în ultimii ani s-au făcut progrese considerabile, peste 40 la sută din copii nu merg la școală, iar rata abandonului școlar este una foarte ridicată.

              ”Susținerea populației civile reprezintă unul din pilonii principali ai activității CIMIC” după cum ne spune căpitanul Bogdan Stochiță, ofițerul specialist din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”.

  Astfel, prin proiecte inițiate și implementate de către structurile CIMIC (Civil – Military Cooperation – Cooperarea Civil-Militară) ale Armatei României, în colaborare cu cele ale Armatei SUA și autoritățile guvernamentale afgane, s-a urmărit scăderea acestor cifre și îmbunătățirea accesului la educație, în special în provinciile mai sărace ale Afganistanului. Renovarea școlilor și distribuirea de rechizite sunt printre cele mai des întâlnite proiecte.  

              O astfel de activitate a avut loc recent și la școala Sayed Badshah, situată în apropierea Bazei Militare Aeriene Kandahar, unde învață 851 de elevi, fete și băieți deopotrivă.

              O dată cu primele raze ale soarelui, plutonul 2 din cadrul Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldog”, condusă de locotenentul Paul Hosu , s-a pus în mișcare. ”Acest tip de misiune reprezintă o provocare. Pe lângă sarcinile obișnuite, militarii din cadrul plutonului trebuie să asigure și securitatea persoanelor pe care le însoțesc” ne spune acesta.

  Alături de militarii din cadrul plutonului au fost căpitanul Bogdan Stochiță și ofițerul de relații publice din cadrul misiunii Resolute Support Kabul, doamna Jackie Burton.

  Este un proiect inițiat de către partea română, preluat și finanțat de către americani, iar apoi la nivelul guvernului afgan, s-a stabilit cine se ocupă de achiziționarea materialelor, precum și modul de distribuire către școli. În acest proiect, cu valoarea de aproximativ 35000 de dolari, sunt incluse 13 școli din zona apropiată a Kandaharului. La această activitate au fost distribuite 1400 de caiete, 1400 de creioane și pixuri, 700 de ghiozdane”, declară căpitanul Stochiță.

              Când au ajuns la școală aceștia au fost întâmpinați de directorul școlii și de o mulțime de copii nerăbdători și curioși. Zâmbetul și entuziasmul lor te fac să uiți pentru moment de locul unde te afli, de pericolul care pândește la fiecare pas.

              ”Fetele sunt mai cuminți și mai disciplinate decât băieții. Ei sunt mai energici. Mă bucur că am adus un strop de fericire acelor copii” spune zâmbind comandantul de pluton.

              La finalul activității militarii români au primit cel mai frumos dar posibil din partea copiilor afgani,un ”Bună ziua România” spus în cor.

   

   

     Foto: plt.adj.Radu Bungărdean

  Text Căpitan Andreea Bîrzu