Încă trei sisteme Patriot pentru Forțele Aeriene Române

  Ministerul Apărării Naționale, în numele Guvernului României, a făcut zilele acestea plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot.

   Prin achiziționarea acestor trei noi sisteme, care se adaugă celui contractat deja în luna noiembrie 2017, se finalizează etapa I de înzestrare cu sistemul Patriot, cele patru instalații militare urmând să intre în dotarea Forțelor Aeriene Române, începând cu a doua parte a anului 2019, primul sistem fiind planificat pentru operaționalizare la jumătatea anului 2020.

   

  Militarii care vor deservi sistemele PATRIOT vor începe programul de instruire în SUA, începând cu luna martie 2019.

   

  Prin evoluția din acest an a programelor esențiale de înzestrare, România are șanse reale de a atinge pragul de două procente din PIB alocate bugetului Apărării, pentru al doilea an consecutiv.

   Achiziția celor șapte sisteme de rachete sol-aer, patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre, constituie pentru țara noastră un interes esenţial de securitate, având în vedere că, prin realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securităţii naţionale şi aliate, acest demers contribuind, totodată, în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

  România achiziționează, prin programul aflat în derulare, cel mai  recent model Patriot aflat în serviciu, testat în luptă şi utilizat de armata S.U.A. - sistemul PAC 3 +, ce include componente de ultimă generație, proiectate până la nivelul anului 2017.

  Cincisprezece țări se bazează pe sisteme Patriot pentru a-și proteja cetățenii și forțele armate, printre care se numără Statele Unite, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.