Primele două transportoare blindate 8x8 PIRANHA 5 au plecat spre România

  Primele două transportoare blindate 8x8 PIRANHA 5, din primul lot de 36 de vehicule ce vor fi livrate Armatei României, au plecat de la Fabrica MOWAG din Elveția către Uzina Mecanică București!

  Programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8” a fost inițiat, în noiembrie 2017, prin Hotărâre a Guvernului României, prin care erau aprobate circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

  Contractul, semnat în luna ianuarie 2018, prevede că 30 dintre aceste transportoare vor fi produse pe liniile de asamblare din Elveția, restul urmând să fie produse în România, la UM București.

  Piranha 5 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. 

  Viziunea Guvernului României în acest domeniu este aceea ca o mare parte a investițiilor în tehnologia de apărare, asigurate prin alocarea a minimum două procente din PIB, începând cu 2017, pentru o perioadă de 10 ani, să fie întoarsă în economia națională. Programele de înzestrare pe care Ministerul Apărării Naționale le are în gestiune, în cadrul strategiei pe termen mediu și lung, urmăresc, în mare parte, transferul de tehnologie și de expertiză către agenții economici care operează în industria de apărare națională și de angajarea maximă a posibilităților de cooperare industrială și offset.

  România are, astfel, o oportunitate majoră ca, prin aceste investiții în domeniul tehnologiei înalte, să-și asigure un rol de hub regional în industria de apărare europeană.