3 noiembrie - Ziua Vânatorilor de Munte

  Mesajul ministrului Apărării Naționale cu prilejul sărbătoririi a 102 ani de la înfiinţarea Trupelor de Vânători de Munte

   

  Prin Ordinul nr. 294, de la 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General Român a decis transformarea şcolii Militare de Schiori din Bucureşti în „Corpul Vânătorilor de Munte”. Se consemna, astfel, actul de naștere al unei noi arme de elită a Armatei României, Vânătorii de Munte.

  Împlinirea a 102 ani de la acest moment îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite gândurile mele de respect şi apreciere tuturor celor care, de-a lungul timpului, şi-au îngemănat existenţa cu simbolurile „frunzelor de brad” și al „florii de colț”, purtate ca semn de armă pe epoleți. 

  Dramaticele lupte de la Muntele Cireşoaia, urmate de cele pentru Vârful Coşna - din toamna anului 1917 -, în care trupele de vânători de munte, aflate sub comanda  maiorului Virgil Bădulescu, au intrat decisiv la numai 20 de minute după ce sosiseră în zona acțiunilor de luptă, în urma unui marş forţat de 160 de km, fără oprire, au reprezentat botezul glorios al acestei arme, un botez stropit cu sânge, dar, totodată, un motiv de încredere şi dătător de speranţă în curajul oştirii române.

  Paginile glorioase scrise pe fronturile aprig disputate ale Primului Război Mondial de vânătorii de munte au contribuit nu doar la crearea unei aure legendare a acestei specialități combatante, dar și la netezirea drumului către Marea Unire de la 1918, pe care o cinstim în acest an, la Centenar.

  Actele de eroism au continuat de-a lungul timpului, de la cele două conflagraţii mondiale, până în zilele noastre, în misiuni executate pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, în teatrele de operaţii, unde vânătorii de munte au servit, până la sacrificiul suprem, interesele României. Aducem un pios omagiu memoriei tuturor vânătorilor de munte căzuți la datorie în luptele purtate în campaniile Primului Război Mondial la Târgu Ocna, Cireșoaia, Vrânceanu și Oituz,  celor căzuți în cea de a doua conflagrație mondială, pe timpul căreia, în perioada 22 iunie 1941 - 12 mai 1945, vânătorii de munte au pierdut aproape 75.000 de oameni în Bucovina, Câmpia Ucrainei, Stepa Nogai, în Caucaz, Taman, Crimeea, în munţii Apuseni, Bukk, Matra, Javorina, Lucenec şi, mai recent, în teatrul de operaţii din Afganistan, unde maiorul post-mortem Iuliu-Vasile Unguraș și sublocotenenții post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciobotaru, Paul Caracudă, Dragoș Traian Alexandrescu, Claudiu Chira și Aurel Marcu și-au înscris pentru totdeauna numele în cartea de onoare a eroilor vânătorilor de munte.

  *

  *           *

  Cinstim, astăzi, la moment aniversar, curajul şi devotamentul tuturor  vânătorilor de munte, militari activi, în rezervă sau în retragere, dovedite în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi din Afganistan, dar şi în celelalte misiuni îndeplinite în ţară şi din străinătate.

  Vânătorii de munte din generaţia de astăzi reprezintă un corp profesional pregătit la nivelul trupelor de elită, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individuală, cât și pentru coeziunea echipei.

  Cu prilejul împlinirii a 102 ani de la înfiinţarea Trupelor de Vânători de Munte, vă felicit, bravi vânători de munte, şi vă doresc nenumărate succese în îndeplinirea misiunilor ce vă revin ca apărători ai valorilor strămoşeşti, bucurii şi numai împliniri alături de cei dragi.

   

   

  Dumnezeu să-i binecuvânteze şi să-i ocrotească pe apărătorii crestelor carpatine! 

   

  Mesajul şefului Statului Major al Apărării

  În anul Centenarului Marii Uniri, Vânătorii de munte sărbătoresc, la 3 noiembrie, 102 ani de existenţă ca specialitate militară greu încercată în încleştările sângeroase ale celor două mari conflagraţii mondiale şi în războaiele purtate de poporul român pentru reîntregirea graniţelor, dar şi în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

  Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa memoriei celor căzuţi pe câmpurile de luptă, ale căror fapte de eroism vor rămâne veşnic vii în conştiinţa noastră.

  De-a lungul timpului, cu pricepere şi spirit de sacrificiu, cavalerii florii de colţ au demonstrat că stăpânesc tainele uneia din cele mai dure specialităţi militare. În teatrele de operaţii sau la exerciţii naţionale şi multinaţionale, vânătorii de munte şi-au asumat, de fiecare dată, sarcini complexe, adaptându-se foarte repede la noile cerinţe de compatibilitate şi interoperabilitate cu structurile similare ale NATO, fapt ce a contribuit la promovarea unei imagini pozitive a Armatei României în rândul societăţii civile, aliaţilor şi partenerilor.

  Dragi vânători de munte, 
  Experienţa căpătată în cadrul misiunilor şi a exerciţiilor naţionale şi internaţionale, pasiunea şi devotamentul dumneavoastră faţă de profesia aleasă, îmi dau încredere că veţi reuşi să vă îndepliniţi, cu succes, misiunile pe care Ţara vi le încredinţează.

  Procesul de transformare şi modernizare prin care trece Armata României astăzi, este unul de durată, cu implicaţii structurale, bugetare şi sociale foarte mari. Dotarea cu tehnică şi echipamente noi trebuie să vină la pachet cu mentalităţi noi, operatori şi specialişti în măsură să utilizeze aceste echipamente din ce în ce mai digitalizate şi informatizate.

  Pentru aceasta, este foarte important să înțelegem modul în care evoluează astăzi lumea și mediul de securitate, să ne adaptăm rapid, atât la nivel conceptual, cât și tehnologic, deoarece schimbarea nu vine de la sine ci se produce în urma acţiunilor şi implicării fiecăruia dintre noi.

  Trebuie să continuaţi să menţineţi viu spiritul de corp şi să nu uitaţi niciodată că aveţi de dus mai departe o tradiţie veche de peste un secol, care poartă cu ea eroismul şi virtuţile celor care au fost şi sunt în slujba acestei specialităţi atât de respectate şi iubite.

  Cu prilejul Zilei Vânătorilor de munte din Armata României, aduc mulţumiri întregului personal activ, în rezervă şi în retragere, vă urez mult succes în realizarea obiectivelor propuse, sănătate şi fericire, atât dumneavoastră cât şi celor dragi dumneavoastră!

  La mulţi ani tuturor celor care purtaţi, cu mândrie, însemnele vânătorilor de munte!