100 pentru România

  MOTTO:

  “Nu încerca să devii o persoană de succes, ci una de valoare.”  – Albert Einstein

   

  Maiorul Bogdan REBENCIUC este șef tură operativă la Centrul de Operații din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

   

  „Prestanța, atitudinea, ținuta sunt elemente definitorii ale militarului. Toate acestea le-am observat la elevii din liceul militar. Aveam doar 13 ani, când eu, copil de la țară, i-am văzut pentru prima dată. Voiam să fiu ca ei: frumoși, puternici, optimiști, educați, încrezători în forțele proprii. Eram elev în clasa a VII-a la o școală din Câmpulung Moldovenesc, proaspăt mutat de părinții mei de la țară la oraș pentru a avea șansa la o educație mai bună. La vârsta aceea căutam modele”, povestește maiorul Bogdan Rebenciuc. Primul său contact cu viața militară a avut loc în septembrie 1997 când a descoperit că în spatele imaginii frumoase de militar se ascunde multă muncă, efort și privațiuni. Că nimic nu vine de la sine, ușor și rapid. Avantajul este că tinerii militari pot fi formați în baza unor valori morale cum ar fi demnitatea, corectitudinea, altruismul, spiritul de echipă, valori care rămân impregnate pentru totdeauna.

   

  După terminarea liceului militar în 2001, a urmat Academia Forțelor Terestre din Sibiu, unde a absolvit ca sublocotenent de Infanterie în 2005. Un an mai târziu, tânărul ofițer a devenit comandament de pluton la Batalionul 280 Infanterie Mecanizat de la Focșani, funcție executată și în prima sa misiune în teatrul de operații din Afganistan în 2009. „A fost o experiență cu adevărat deosebită, prin care orice militar ar trebui să treacă în primul rând pentru dezvoltarea sa profesională”, recunoaște maiorul Rebenciuc.

   

  A doua sa misiune a fost tot în Afganistan, în anul 2012, când a încadrat funcția de ofițer de stat major în cadrul compartimentului conducere operații. Împreună cu o întreagă echipă, monitoriza și coordona toate misiunile aflate în desfășurare, actualiza permanent și informa comandantul despre situația operativă din zona lor de responsabilitate, aplica procedurile și transmitea către subunități ordinele date de factorii de decizie în caz de incidente. Și din păcate, au fost câteva.

   

  Am fost direct implicat în evacuarea rapidă și în siguranță a unui militar român, grav rănit în urma exploziei unui dispozitiv exploziv artizanal. Intervenția noastră promtă i-a salvat viața camaradului nostru. Tot ceea ce învățasem până atunci devenise realitate și trebuia acționat ca și o deprindere deja formată”, povestește maiorul Rebenciuc.   

   

  Atunci în Afganistan a dat, de fapt, testul pentru a accede la o poziție importantă în cadrul comandamentului NATO din București. După 9 ani de activitate la Focșani, în noiembrie 2015, a fost numit șef Tură Operativă la Centrul de Operatii din Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. Astfel, copilul de la țară, îndrăgostit de uniformele militare, a ajuns să conducă acum un HUB NATO, „inima” comandamentului prin care se monitorizează, se coordonează activitățile și se conduc toate operațiile, așa cum au fost planificate și aprobate de comandant, locul unde se adună toată informația de pe câmpul de luptă.

   

  Este o mare responsabilitate, dar și un mare privilegiu să dețin această funcție într-un mediu multinațional, unde lucrez cu militari din 14 țări NATO. Am avut oportunitatea de a participa la numeroase exerciții organizate de structuri NATO și de a mă pregăti alături de militari NATO. Îi încurajez pe toți tinerii care au ales această carieră să se dezvolte profesional cât mai mult pentru a-și lăsa și ei amprenta la efortul de modernizare a Armatei României”, spune maiorul Bogdan Rebenciuc.