”Șoimii Carpaților” de veghe în Afganistan

  O dată cu primii stropi de ploaie care au picat în Baza Militară Aeriană Kandahar, majoritatea militarilor din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” au ajuns la jumătatea misiunii pe care o execută în teatrul de operații din Afganistan.

   

  Misiunile executate în aria de responsabilitate a batalionului cu scopul prevenirii atacurilor cu dipozitive explozive improvizate asupra militarilor coaliției și cu foc indirect asupra bazei sunt principalele misiuni desfășurate de către Compania 1 Protecția Forței ”Aquila” și Compania 2 Protecția Forței ”Bulldog”. De la pregătirea misiunii, la parcarea MRAP-urilor (Mine-Resistant Ambush Protected), vehiculele cu care infanteriștii bistrițeni execută misiunile, totul are un algoritm bine stabilit, pe care ”șoimii” îl respectă cu strictețe. De la cel din urmă militar din cadrul grupei până la comandantul de pluton, fiecare are locul și sarcinile bine stabilite în cadrul patrulei. Într-unul din cele mai periculoase teatre de operații nu există loc pentru greșeli. O clipă de neatenție poate fi fatală. De aceea, concentrarea și atenția militarilor este la cote maxime atunci când părăsesc Baza Militară Aeriană Kandahar.

   

  Pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate ”aquilele” și ”bulldogii” din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” trebuie să câștige respectul și spijinul populației locale. Misiunile de tip KLE (Key Leader Engagement – angajarea liderilor cheie) sunt cele prin care militarii bistrițeni iau contact cu locuitorii satelor din apropierea bazei, pe timpul cărora aceștia identifică problemele cu care se confruntă afganii și încearcă să le ofere tot ajutorul în limita posibilităților.

  Protecția echipelor de instruire și consiliere a Forțelor  Naționale de Securitate Afgane este o altă sarcină esențială încredinţată militarilor din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”. ”Cobrele” din cadrul Companiei 3 Protecția Forței sunt cei care îndeplinesc această sarcină cu mult profesionalism și multă rabdare, deoarece acest tip de misiune poate ajunge să dureze și până la 12 ore.

  Recent, ”îngerii păzitori” din Baza Militară Aeriană Kandahar au avut misiunea de a securiza locația de unde s-a monitorizat activitatea secțiilor de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor legislative și regionale din Afganistan. Realizarea unui cordon exterior și asigurarea protecției apropiate a mentorilor din cadrul TAAC – S (Train Advise Assist Command – South) în parteneriat cu un pluton din cadrul Armatei SUA au fost principalele sarcini ale Companiei 3 Protecția Forței ”Cobras”.

  24 de ore pe zi, șapte zile din șapte zile din șapte, ”Șoimii Carpaților” sunt la datorie și vor fi pentru încă trei luni, îndeplinindu-și toate sarcinile cu profesionalism și la cele mai înalte standarde posibile.