100 pentru România

  Caporal clasa a III-a Cernat Gabriela

  După absolvirea liceului a realizat că profesia militară i se potrivește și a hotărât să își depună dosarul pentru angajare ca soldat profesionist. După parcurgerea diferitelor etape de selecție, a primit ordin să se prezinte la Batalionul 1 Instrucție “Olt” din garnizoana Caracal.

  Prima unitate “mamă” a fost cea de la Mihail Kogălniceanu. După primirea gradelor de fruntaș, și-a continuat cariera în cadrul Batalionului 912 Tancuri din garnizoana Murfatlar. A reușit să se integreze cu mare ușurință în colectivul Brigăzii 9 Mecanizate “Mărășești” din garnizoana Constanța, urmând ca ulterior să se alăture lotului sportiv din cadrul brigăzii, reprezentând Batalionul de Tancuri în cadrul competițiilor organizate de Divizia 2 Infanterie “Getica”.

  A dat permanent dovadă de consecvență, dedicare, pasiune și multă perseverență. De aceea, în anul 2016 participa în prima misiune în teatrul de operații Afganistan, alături de militarii Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, iar în anul 2018  la cea de-a doua misiune, alături de militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”, în același teatru de operații. În urma participării la cele două misiuni și-a îmbogățit bagajul de cunoștințe atât în domeniul militar general, cât și în cel de specialitate, domeniul medico-sanitar.

  Pe lângă activitățile din domeniul militar, caporalul Gabriela Cernat a devenit voluntar în cadrul Asociației SARS România – Serviciul de Căutare-Salvare, avându-l ca îndrumător pe dr. Berca Radu, medic la serviciul de Ambulanță la municipiului București. În urma participării la diverse acțiuni de protecție civilă ale asociației, militarul a acumulat noi cunoștințe și le-a îmbunătățit pe cele dobândite anterior în ceea ce privește acordarea primului ajutor și salvarea vieților omenești.

  Începând cu luna decembrie a anului 2016, militarul face parte din colectivul Batalionului 313 Cercetare în Adâncime “Burebista”, pe care l-a reprezentat cu succes la diferite competiții militare organizate de eșaloanele superioare ale acestuia. În anul 2018 a absolvit cursul de atestare parașutiști militari.

  Printre principalele calități ale caporalului Gabriela Cernat se numără și spiritul de corp, care se referă la împărtășirea cu ceilalți colegi a unor valori comune (mândrie, loialitate, încredere în sine, colegi și grup, onestitate, demnitate, onoare, disciplină, dăruire de sine, solidaritate) proprii grupului militar de apartenența care sunt deosebite față de alte colectivități umane. Hotărârea și implicarea sunt definitorii pentru militar. Conștientizând faptul că este nevoie de vocație pentru a urma o carieră militară, Gabriela a dat permanent dovadă de un caracter puternic, demonstrând că este disciplinată și riguroasă, făcând astfel cinste “ținutei militare”. De asemenea, ea este o fire competitivă, care se implică atât afectiv, cât și efectiv.

  Toate acestea nu pot fi privite ca pe o laudă, ci ca activități pe care le desfășoară, înainte de toate, un om și mai apoi un militar, care își propune să învețe în fiecare zi și merge mai departe.