11 noiembrie - Ziua Veteranilor

  DISCURSUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE

  CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII ZILEI VETERANILOR

   

  Ziua de 11 noiembrie este o dată importantă în istoria recentă a Armatei României. Este Ziua Veteranilor, în care îi sărbătorim pe militarii care ne-au reprezentat cu profesionalism, curaj și dedicație în ultimele decenii în teatrele de operații, dar și ziua în care ne plângem eroii, pe cei 29 de camarazi care și-au pierdut viața în misiuni de luptă în Afganistan, Irak și Bosnia-Herțegovina. Ei sunt adevărate modele de patriotism și demnitate, care au pus dragostea de țară mai presus de orice, asemeni predecesorilor de acum 100 de ani - „generația Marii Uniri” - care au avut un ideal național pe care l-au împlinit cu prețul jertfei supreme pe câmpurile de luptă ale Marelui Război.

  Împreună cu noi își cinstesc astăzi eroii toate țările Europei, iar data de 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a intrat în memoria colectivă drept momentul în care a  intrat în vigoare Armistițiul între puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial. Această zi a intrat în istorie drept unul  dintre cele mai puternice repere atunci când se vorbește despre război, pace și eroi ai acțiunilor militare.

  Din păcate, pentru noi 11 noiembrie are și o altă semnificație, fiind ziua în care, în anul 2003, am pierdut primul militar, pe sublocotenentul (post-mortem) Iosif-Silviu FOGARAŞI, în Teatrul de Operaţii din Afganistan. Alți 28 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de prețioasă este libertatea. Numele lor stă înscris la loc de onoare pe monumentele care le sunt dedicate, în inimile camarazilor de arme și în sufletele familiilor. Suntem datori, în numele lor,  să ducem mai departe tradiţiile şi renumele Armatei României, să consolidăm statutul şi prestigiul militarului român.

  Recunoștință și respect datorăm, în egală măsură veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, care vă sunt modele nu numai dumneavoastră, celor care v-ați îndeplinit misiunile în teatrele de operații, ci întregii societății românești. Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pe timpul războiului, pentru faptul că au trecut cu bine şi cu fruntea sus peste greutăţile vieţii îi asigurăm de întreaga noastră preţuire. Sunt oameni care au făurit istoria și ale căror nume se află în filele ce descriu faptele eroice dovedite pe câmpurile de bătălie pentru apărarea Patriei şi păstrarea fiinţei Neamului Românesc.

  Ne îndreptăm, astăzi, gândurile bune și spre cei aproape 1.000 de militari care se află în prezent în teatrele de operații. Ei au fost și rămân unii dintre cei mai buni ambasadori ai României,  ale căror acțiuni impecabil executate alături de militarii armatelor aliate și partenere au demonstrat valorile fundamentale prin care românii sunt cunoscuți în lume: solidaritatea, loialitatea, profesionalismul desăvârșit.  

  Cu acest prilej important, vă asigur, dragi militari, că nu există prioritate mai mare pentru noi decât aceea a asigurării condițiilor necesare îndeplinirii misiunilor dumneavoastră în teatrele de operații sau acasă, în activitatea de zi cu zi. Și mă refer atât la cele de muncă – echipamente și dotări moderne și performante, cât și la cele de viață.

  Suntem în plin proces de înnoire a tehnicii militare, iar armata României va avea dotări moderne. Acest lucru este imperios necesar, noile achiziții contribuind la consolidarea rolului țării noastre de pilon regional de stabilitate şi securitate în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, în această perioadă complicată din punct de vedere al securității pe Flancul Sud-Estic al Alianței și în zona Mării Negre.

  La ceas de sărbătoare, vă mulţumesc, dragi şi bravi veterani, pentru tot ce aţi făcut în slujba țării și a Armatei României şi vă adresez, de Ziua Dumneavoastră, cele mai calde şi sincere felicitări, multă sănătate şi împliniri personale.

  La mulți ani!

   

   

  MESAJUL ŞEFULUI STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII

  CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII ZILEI VETERANILOR

   

  Astăzi, 11 noiembrie, se împlinesc patru ani de la instituirea “Zilei Veteranilor din teatrele de operații”, în semn de recunoaştere a meritelor militarilor care au participat în misiunile internaţionale şi au reprezentat cu cinste România peste hotare.

  Este momentul în care trebuie să ne aducem aminte, înainte de toate, de toți cei care nu mai sunt acum printre noi. Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa faptelor lor de eroism care vor rămâne veşnic vii în conştiinţa noastră!
  Urmașilor acestora le vom fi întotdeauna aproape, pentru a-i ajuta să treacă peste greaua pierdere suferită.

  În această zi, trebuie să cinstim, de asemenea, sacrificiul militarilor noștri răniți, care sunt adevărate modele pentru noi toți. Ei au găsit puterea să continue și ne-au demonstrat că nu există obstacole în calea atingerii unui obiectiv atunci când dovedești ambiție, perseverență, ai spirit de luptător și nu renunți în fața provocării. Noi vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i sprijini să-și depășească, în continuare, limitele fizice și psihice. Îi încurajez și pe cei care încă nu au ales exercițiul fizic ca remediu, să ia exemplul celor care au înțeles puterea vindecătoare a sportului și, de doi ani încoace, ne reprezintă cu cinste la Jocurile Invictus.

  Dragi veterani ai teatrelor de operații,
  Datorită muncii dumneavoastră asidue şi pregătirii continue, cât şi voinţei de autodepăşire, spiritului camaraderesc şi profesionalismului de care ați dat dovadă pe timpul desfăşurării misiunilor internaţionale de menținere a păcii și de luptă împotriva terorismului, la care ați participat, Armata României a demonstrat că este un aliat credibil, un actor regional responsabil, care contribuie efectiv şi eficient la menţinerea securităţii şi stabilităţii, atât la nivel European, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
  România are nevoie și pe viitor de exemplul dumneavoastră de voință, de adevăratul spirit al militarului român, pregătit oricând să-și asume provocări și să învingă.

  În anul Centenarului Marii Uniri și în această zi specială vă mulţumesc pentru eforturile depuse şi vă urez multă sănătate şi îndeplinirea tuturor năzuinţelor.
  La mulți ani!