La mulţi ani celor care sărbătoresc astăzi onomastica!

  Câți dintre voi cunoașteți adevărata legendă a lui Moș Nicolae? Protectorul marinarilor și al călătorilor pe ape – care în a doua jumătate a secolului al III-lea a salvat de la naufragiu numeroase corăbii – dar și al poporului creștin, oamenilor aflați pe marea vieţii, judecății nedrepte dar mai cu seamă al copiilor.

   

   

  Tradiția amintește o întamplare conform căreia, după călătoria săvârșită în Țara Sfântă cu scopul de a merge pe urmele lui Iisus, s-a întors acasă făcând un drum pe mare. O puternică furtună s-a dezlănțuit asupra tuturor, provocând daune majore corabiei. După rugăciunile lui Nicolae, furtuna s-a liniștit deodată, salvând viața marinarilor de primejdia scufundării!

   

   

  Sfântului Nicolae îi este atribuită virtutea generozității – provenind dintr-o familie înstărită, după decesul părinților săi și-a folosit întreaga moștenire în scopuri umanitare.

   

  Știați cum este sărbătorit Moș Nicolae în alte culturi din cadrul tărilor europene?

   

  Italia - în Ajun este așteptat cu scrisori pe care sunt așternute dorințele micuților, urmând ca acestea să fie înlocuite cu fructe și dulciuri

  Austria - aici copiii știu că Moș Nicolae are o carte în care sunt notate toate faptele lor bune, dar și cele în care au fost neascultători. Din punct de vedere vestimentar, copiii din Austria îl privesc ca fiind îmbrăcat în haine episcopale

  Belgia - ghetuțele lustruite sunt așezate în fața ușii

  Franța - copiii îl așteaptă cu un pahar de vin

  Gramania - este interpretat ca fiind un bătrânel care umblă cu o nuielușă în mână pentru cei neascultători, dar și cu un sac plin de daruri în spate. Copiii îl așteaptă cu morcovi și puțin zahăr pentru caii Moșului, osteniți de drumul lung.