Seminarul internațional „Conservarea biodiversității în spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, la Palatul Cercului Militar Național

   
  Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, vicepremierul și ministru al mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, și comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, vor lua parte joi, 6 decembrie, de la ora 14.00, la Seminarul internațional „Conservarea biodiversității în spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, care se va desfășura la Palatul Cercului Militar Național din Capitală.

  Activitatea, care se înscrie în seria proiectelor aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri, se constituie într-un „arc peste timp” în ceea ce privește responsabilitățile factorilor decidenți de a prețui moștenirile înaintașilor și a le transmite urmașilor. 

  De asemenea, în cadrul evenimentului va fi prezentată macheta Centrului de excelență pentru protecția mediului, modul de organizare a acestuia și a obiectivelor pe care le are în vedere după operaționalizare, și va fi sigilată o „Capsulă a timpului – Centenar, Marea Unire”, care va fi amplasată în zona în care urmează să se construiască clădirea centrului.

  Jurnaliștii care doresc să participe la activitățile subsumate seminarului vor fi așteptați joi, 6 decembrie, între orele 13.30 și 13.45, la Palatul Cercului Militar Național (str. Constantin Mille, nr. 1).

  ***

   

  Protecția mediului înconjurător, aspecte ca angajarea responsabilă a resurselor naturale sau schimbările climatice, sunt subiecte care își găsesc tot mai des locul și pe agendele reuniunilor de securitate și dezvoltare durabilă. Este suficient de menționat că regiunile cu probleme grave de mediu și acces limitat la resurse vitale (apă, alimente, energie) sunt și cele mai expuse la escaladarea disputelor locale către conflicte regionale sau radicalizarea grupurilor cu tendințe anarhice. 

  Ministerul Apărării Naționale, împreună cu Ministerul Mediului, recunoscând importanţa protecţiei mediului ca dimensiune a securităţii naţionale şi garanţie pentru o dezvoltare durabilă, a desfășurat activități specifice, atât la nivel național cât și internațional, acţionând astfel pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de către România în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. România are, în prezent, vizibilitate suficientă și dispune de un real potențial de imagine în cadrul Alianței Nord Atlantice în domeniul protecției mediului, iar conjunctura este exploatată pentru consolidarea poziției deținute și continuarea eforturilor de impunere ca lider de domeniu.

  Prin înființarea Centrului de excelență NATO pentru protecția mediului, în anul aniversării Centenarului Unirii, se continuă eforturile de impunere a țării noastre ca lider regional și printr-o structură în care păstrarea identității și promovarea intereselor naționale se realizează într-un mediu multinational și multicultural.